Onicofagia – Cauze, consecințe, remedii și tratament

Onicofagia sau roaderea unghiilor, este un obicei compulsiv oral la copii și la adulți. Este o condiție de natură psihologică, și, de cele mai multe ori, pentru a trata sau elimina acest obicei, este nevoie de timp și răbdare. Totuși, dacă depășește limitele și apar răni, va fi nevoie chiar de intervenția unui specialist, căci poate fi la mijloc o problemă dermatologică, psihologică sau stomatologică.

E bine de știut că onicofagia afectează în jur de 6-45% de oameni la nivel global. Aceasta se manifestă în special la copii și adolescenți și produce nu doar durere în zona unghiilor, dar provoacă și modificări ale țesutului acestora, împiedicând creșterea normală. De asemenea, prin roaderea constantă a unghiilor și a țesutului din jur, în organism pătrund infecții sau bacterii, provocând boli bucale. Rosul unghiilor, indiferent dacă este doar un tic sau o manifestare a unui disconfort psihologic poate avea consecințe neplăcute, de la infecții până la distrugerea țesuturilor și împiedicarea creșterii unghiei.

De ce apare onicofagia

Cauzele pentru care o persoană își roade unghiile pot fi multe, dar în special sunt de natură psihologică. Cel mai frecvent, obiceiul apare din plictiseală, din cauza foamei sau din pricina frustrării. De asemenea, onicofagia este pentru mulți un mijloc de autoalinare, liniştire. Cauzele sunt adesea legate de stres, de probleme la locul de muncă sau de anumite evenimente din cadrul familiei.

Ce e de făcut?

Indiferent de motivul pentru care copilul sau adolescentul își roade unghiile, până a merge la medic, e posibil de scăpat de acest obicei folosind diverse trucuri.

Astfel:

  • Unghiile trebuie tăiate pentru a nu exista tentația de a le roade
  • Din același motiv, mâinile trebuie să fie întotdeauna ocupate cu ceva practic
  • Aplicarea ojei, a unei soluții amare sau a unei creme cu miros neplăcut este de asemenea o soluție
  • La fel de bine poate ajuta și înlocuirea acestui obicei cu un altul, cum ar fi exercițiile cu o minge anti-stres
  • Dacă afară nu e foarte cald, sunt indicate mănușile. Astfel, nu va fi posibil de ros unghiile
  • Dacă toate acestea nu funcționează, un medic specialist poate fi de mare ajutor.

Știai că onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alături de răsucirea şi ruperea firelor de păr (tricotilomania), scărpinarea şi lezarea pielii (dermatilomania)?

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.