Se apropie sărbătorile de iarnă, perioada cadourilor și a momentelor frumoase petrecute în familie. Pentru familiile în care există copii mici, alegerea cadoului potrivit poate fi destul de dificil. Când nu știi ce să cumperi, optează pentru o jucărie Montessori, care are numeroase beneficii pentru dezvoltarea celor mici.
Iată 5 jucării Montessori recomandate copiilor de până la 2 ani!
În pedagogia Montessori, munca și jocul nu au diferențe. Aici nu există jucării ca atare, ci materiale cu care cei mici să se joace și să învețe. Astfel, jucăriile Montessori sunt prietenoase cu copiii și în afară de funcția evidentă de a-i distra, mai au și alte caracteristici:
- Să ofere cunoștințe despre relația cauză-efect
- Să fie confecționate din materiale naturale și nu exclusiv plastic
- Nu există jucării Montessori înregistrate oficial sau monitorizate
- Încurajează copiii să fie independenți, să exploreze și să descopere lumea din jur
- Să fie simplă și să nu distragă copilul prin lumini, sunete și zgomote
- Să se concentreze pe un singur concept, să nu fie 10-în-1, dar să crească o dată cu copilul
- Să imite activitățile adulților.
Jucării Montessori pentru copiii de până la 2 ani
Cutia Permanenței
Este o cutie închisă din lemn, care în partea de sus are o gaură și în partea din față un sertar sau o tăviță. Copilul este încurajat să introducă o bilă prin gaură, bilă care evident va dispărea în interiorul cutiei și care apoi va apărea din nou în tăvița acesteia. Jucăria îi ajută pe cei mici să perceapă conceptul ”permanenței obiectului” – adică înțelegerea faptului că un obiect continuă să existe chiar și atunci când acesta nu poate fi perceput. Aceasta poate fi folosită de la vârsta de 6-8 luni, când copilul poate sta bine pe funduleț.
Cilindrii Montessori
Este vorba despre patru suporturi din lemn prevăzute cu orificii pentru mai mulți cilindrii cu buton, cu dimensiuni care variază gradual. Blocurile cu cilindrii au grade de complexitate diferite și ideal sunt prezentate copilului pe rând, în funcție de nivelul la care se află acesta. Tradițional, cele 4 blocuri au următoarele caracteristici: înălțimea și diametrul cilindrilor descresc, înălțimea cilindrilor crește în timp ce diametrul lor descrește, înălțimea cilindrilor rămâne constantă în timp ce diametrul lor descrește, înălțimea cilindrilor descrește în timp ce diametrul lor rămâne constant. Cilindrii sunt folosiți pentru a-i îndemna pe copii să observe diferențele clare, vizuale, între diversele dimensiuni.
Joc senzorial de memorie Goki
O jucărie care pornește de la idee varietății texturilor, este jocul senzorial de memorie Goki. Acesta este o placă cu 10 adâncituri în formă de cerc care adăpostesc 10 texturi diferite (una este fină, alta aspră, una conține un material, alta lemn neted, una are textură de șmirghel, alta de plastic lucios etc). Jocul este prevăzut și cu 10 cilindri din lemn, care se termină cu aceleași 10 texturi, astfel că Goki poate fi folosit și ca material de asociere și sortare și ajută copilul să identifice și să descrie diferitele tipuri de suprafețe pe care pune mâna.
Turnul Roz Montessori
Turnul este unul dintre cele mai cunoscute materiale senzoriale Montessori și care familiarizează copilul cu conceptul de dimensiune. Turnul roz este compus din zece cuburi, a căror latură creşte cu câte un centimetru – și există un motiv pertinent pentru care este doar roz. Fiecare cub are exact aceeași culoare, formă și textură tocmai pentru a lăsa copilul să se concentreze doar pe aranjarea cuburilor într-un turn, fără alte distrageri sau confuzii. Scopul jucăriei devine în felul ăsta foarte clar: înțelegerea diferențelor de mărimi.
Jucărie din lemn de șnuruit
Jucăriile de șnuruit conțin piese colorate și șireturi. Copiii își pot testa îndemânarea și pot crea diverse combinații încântătoare. Dezvoltă abilitățile motorii fine, dexteritatea și coordonarea ochi-mână, ajută la însușirea culorilor, învățarea cifrelor și literelor și la stimularea imaginației.
Tu ce alte jucării Montessori ai cumpărat copilului?
Sursa foto – Unsplash