Prima menstruație la fetițe

Pubertatea la fete este marcată de multe schimbări la nivel psihic și fizic. Una dintre acestea este și prima menstruație, numită menarhă. Menarha semnifică debutul ciclului menstrual. Este o etapă foarte stresantă pentru fete, de aceea o discuție calmă cu mama sau cu cineva apropiat, o va ajuta să înțeleagă mai bine ce se întâmplă.

Explicarea proceselor ce au loc în organsim contribuie la pregătirea fetiței pentru momentul apariției primei menstruații . Astfel, nu va fi surprinsă de modificările apărute și va ști ce să facă la prima menstruație, va fi pregătită și mai puțin stresată.

Fiecare fetiță trebuie să știe că procesele fiziologice ce au loc în organismul său la această perioadă sunt absolut normale.

Când abordăm subiectul primei menstruații

Ideal ar fi ca fiecare fetiță să cunoască despre menstruații înainte de începerea acesteia. De obicei, menarha apare după primele semne ale pubertății – creșterea sânilor, apariția părului axial și pubian. Potrivit specialiștilor, prima menstruație va avea loc la aproximativ doi ani de la remarcarea creșterii sânilor și la 4-6 luni după apariția pilozității. Aceste schimbări în organismul fetiței sunt un punct bun de inițiere a discuțiilor despre menstruație.

La ce vârstă apare menarha

Vârsta la care apare menstruația este determinată de mai mulți factori: activitatea fizică, alimentația, mediul înconjurător și factorii genetici. Menarha apare în jurul vârstei de 12 ani. Însă în ultima perioadă, în special în țările dezvoltate, prima menstruație are loc și la vârsta de 9 ani, însă este considerată precoce și prematură. Există cazuri când menarha apare foarte târziu. Dacă nu se instalează până la vârsta de 16-17 ani, se consideră întârziată.

De unde trebuie să se informeze

În prezent, există foarte multă informație la acest subiect. Fetița poate să le obțină din diverse surse, însă este important să fie ghidată de un matur. Este responsabilitatea părinților să discute cu fetița despre menstruație. În special mamei îi revine rolul de a se asigura că al său copil este pregătit corect informațional și afectiv.

Cum le vorbim fetelor despre menstruație

Discuția la acest subiect trebuie să aibă loc într-un cadru intim, în liniște. De multe ori apare jena de a discuta despre menstruație, de aceea este esențial momentul și atmosfera de siguranță. Este recomandat ca discuțiile să se poarte treptat, pe măsură ce fetița crește. Corect este să se prezinte informații simple, succinte, adaptate vârstei și capacității acesteia de a înțelege. În funcție de vârsta și de interesul feței, discuțiile se vor adapta. Dacă copilul nu participă la discuție său se jenează, i se vor oferi surse sigure din care să se informeze singur. Important este ca fata să nu-și facă idei preconcepute și eronate despre acest subiect.

Informații esențiale pentru orice fetiță

  • menstruația poate începe atunci când nu este acasă, de aceea trebuie să poarte la ea absorbante
  • după prima menstră ciclul menstrual poate fi neregulat
  • fiecare fetiță sau femeie e diferită
  • menstra poate dura de la 2 până la 7-8 zile
  • menstruația poate fi precedată sau însoțită de anumite simptome, precum disconfort sau chiar durere în regiunea abdomenului
  • menstruația este un eveniment normal pentru fetiță și femeie
  • nimeni nu va ști că ea are menstră, dacă va folosi produse de igienă și îmbrăcăminte adecvată
  • în perioada menstruației e necesară o igienă atentă
  • este important să-și noteze când apare menstruația pentru a nu fi luată prin surprindere
  • dacă apar schimbări sa-și anunțe mama
  • să fie informată de posibilitatea instalării sarcinii dacă își începe viața sexuală.

Indiferent de momentul și vârsta la care apare menarha, fetița trebuie să aibă toată susținerea informațională și emoțională a mamei sau a cuiva apropiat. Este un moment important, de aceea nu trebuie să-l trăiască singură.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.