Diversificarea e o perioadă așteptată de mămici. Să faci diversificarea în timpul toamnei, e o adevărată binecuvântare, căci cel mic va avea parte de multe fructe și legume proaspete, pline de vitamine și de savoare. Dacă pe vremuri se aplicau diverse scheme de diversificare, în prezent se insistă în special asupra ideii de a oferi bebelușului alimente de sezon, specifice zonei în care s-a născut. Iar dacă părintele alege autodiversificarea, e și mai bine, căci copilul are ocazia de a gusta alimentele bucăți, pentru a le simți nu doar gustul, ci și textura.
Iată câteva rețete de toamnă pentru perioada diversificării și nu numai!
Pentru început, fă o plimbare până la piață sau în grădină și alege produse sănătoase. Însă nu cumpăra cantități mari, ci doar câte un pic de fiecare. Scopul tău este să diversifici alimentația copilului, nu să depozitezi fructe și legume. Poți opta pentru: mere, pere, păstârnac, dovlecel, cartof dulce, morcov, dovleac – care sunt ideale pentru primele gusturi.
citește și: Diversificarea – reguli de bază pe care trebuie să le respecți
Pireu de morcov, păstârnac și dovlecel
Într-un vas mic, pune la fiert o bucată de morcov, păstârnac și dovlecel. Lasă-le să fiarbă, apoi pasează-le, adăugând câte un pic din zeamă, pentru a obține textura dorită. În prima zi, oferă-i copilului o linguriță din acest pireu, crescând cantitatea treptat în fiecare zi.
citește și: Metode de diversificare a alimentației bebelușilor. Care e cea mai potrivită
Morcov copt
În diversificare, morcovul poate fi oferit și copt, căci își păstrează mai bine vitaminele. Spală bine morcovii, taie-i bucăți groase cât degetul mic al copilului, pune-i pe o tavă și dă-i la cuptor. Când morcovii sunt gata, oferă bucățelele copilului sau pisează-i.
Pireu de fructe
Oferă-i copilului fructele bucăți sau pasate, zeamă și pulpă, pentru a-l obișnui cu noi gusturi și texturi.
citește și: Diversificare clasică, mixtă sau autodiversificare? Care e diferența
Terci de cereale
Dacă cel mic nu a dezvoltat nici o alergie, îi poți prepara terciuri din cereale integrale. Ideal este meiul, hrișca, orezul, porumbul. În prezent, chiar și cerealele cu gluten se introduc devreme în alimentație.
citește și: Greșeli pe care le fac părinții când încep diversificarea bebelușilor
Pireu de cartof dulce cu brânză
Prepară cartoful dulce la cuptor, apoi pasează-l și amestecă-l cu brânză. Dacă nu ai cartof dulce, folosește cartof obișnuit.
Alte idei
- Pireu de cartof cu spanac și brânză
- Omletă de ou cu legume coapte
- Cartofi, conopidă și dovleac
- Broccoli cu omletă
- Pireu de linte roșie
- Supă de legume cu mazăre
- Supă de dovlecel
- Supă de dovlecel cu carne
- Supă de dovlecel cu mazăre
- Supă de pui
- Supă de pui cu brânză de vaci
- Carne de pui cu cartof dulce și măr
Oferă-i copilului mâncare fără sare, zahăr sau miere, pentru a simți gustul real al alimentelor.
Sursa foto – Unsplash