Nimic nu bucură un părinte mai mult decât să-și vadă copilul cu zâmbetul pe buze. Dar oare cât de mult ne reușește nouă, părinților, să-i facem fericiți pe ai noștri copii? Oare suntem gata să-i lăsăm să zboare liberi spre fericire sau uneori îi împiedicăm să facă acest lucru? Și cum putem să contribuim la fericirea lor?
În cartea sa „Zborul conștiinței sau despre cum să îți ajuți copilul să devină liber și fericit”, Philippe Presles vine cu câteva sfaturi pentru părinți. Acesta ne îndeamnă:
Să fim suporteri ai copiilor
Din manageri ai timpului copiilor, autorul ne sugerează să le fim suporteri, să nu-i forțăm sau să-i constrângem să facă anumite lucruri, ci să le fim alături nu doar în momentele frumoase, ci și în cele dificile. Să credem până la capăt în copiii noștri, chiar dacă știm că o vor da în bară. Acest lucru le va crește stima de sine și îi va face fericiți.
Să comunicăm cu ei
Prinși în valul de griji cotidiene, uneori uităm să vorbim cu ai noștri copii. Însă atunci când revenim acasă, după o zi de muncă, este indicat să ne relaxăm, să lăsăm la o parte stresul și să discutăm cu cei mici. Aceștia simt și ei nevoia de a împărtăși cu părinții ceea ce au trăit pe parcursul zilei, să își comunice emoțiile sau pur și simplu să povestească. Acest lucru le dezvoltă încrederea în sine, dar mai ales îi ajută să își dezvolte vocabularul și capacitatea de a comunica. În plus, consolidează relația cu părinții.
Să nu mai fim stresați
Atunci când suntem stresați, transmitem aceste emoții și copiilor. În relația cu ei avem nevoie de liniște, dragoste și înțelegere, indiferent de greutățile prin care trecem. Acasă, când toată familia revine după o zi de lucru, trebuie să domine liniștea, astfel încât copiii să crească în armonie și să se simtă fericiți.
Să punem accent pe părțile bune ale copiilor
Chiar dacă uneori mai greșesc (dar cine nu greșește?), este indicat să nu le amintim copiilor despre nereușite, ci să punem accent în mod special pe părțile lor bune. De asemenea, putem crea un obicei din a ne spune unii altora ce apreciem la ceilalți membri din familie sau să povestim ce lucruri frumoase ni s-au întâmplat pe parcursul zilei. Astfel vom antrena copiii să vadă partea frumoasă a vieții și să se bucure pentru lucrurile mărunte. De asemenea, prin acest exercițiu îi vom învăța să fie întotdeauna optimiști și fericiți pentru ceea ce au și trăiesc.
Să găsim echilibrul între libertate și limite
Orice copil trebuie să știe că este liber să facă ce vrea, însă că libertatea sa se încheie acolo unde începe libertatea celorlalți. Autorul cărții „Zborul conștiinței sau despre cum să îți ajuți copilul să devină liber și fericit”, Philippe Presles, ne îndeamnă să respectăm deciziile copiilor și să-i încurajăm atât cât este necesar. Să le lăsăm copiilor libertatea de a fi stăpâni pe propriile alegeri, dar să-i ghidăm, să-i ajutăm să facă alegeri bune.
Să nu dramatizăm eșecurile
Atunci când copiii au parte de eșecuri, care sunt absolut normale pentru dezvoltarea lor, nu este cazul să dramatizăm. Din contra, le suntem aproape, îi susținem și îi încurajăm să meargă mai departe, amintindu-le să aibă întotdeauna încredere în forțele proprii. Este foarte important ca orice greșeală sau eșec să fie discutat și analizat calm, fără a dramatiza și a accentua. În acele momente copiii au nevoie să fie susținuți și să li se arate unde au greșit și ce pot îndrepta pentru ca pe viitor să aibă rezultate mai bune.
Să limităm plăcerile nocive
În aceste timpuri, copiii sunt foarte ușor atrași de micile sau marile plăceri ale societății, care nu sunt întotdeauna cele mai bune. Televizorul, calculatorul, telefonul, mâncatul de alimente nesănătoase, cumpărăturile impulsive le crează copiilor o aparentă stare de bine. În realitate acestea crează dependență și senzația de fericire oferită este pe termen foarte scurt. Astfel, este esențial ca aceste plăceri să fie reduse la maxim, nu interzise, pentru a nu crea frustrări, dar reduse și oferite alternative – timp petrecut cu familia, plimbări, jocuri, dezvoltarea anumitor pasiuni. Preocupările sănătoase vor aduce mult mai multă fericire pe termen lung.
Fericirea este subiectivă, însă cu toții putem face diferența dintre o stare de bine și o emoție negativă.
Copiii fericiți sunt acei care:
- Sunt activi fizic
- Sunt implicați social
- Dorm bine și sunt odihniți
- Nu își petrec prea mult timp în fața televizoarelor, calculatorului sau telefonului
- Petrec mult timp afară, în aer liber
- Au tot sprijinul și încurajarea părinților
- Familiile lor petrec mult timp împreună
- Au pasiuni și investesc timp și emoții în ele
Dar copilul tău cât de fericit este?
Sursa foto – Unsplash