Toamna înseamnă și începerea unui nou an de învățământ. Acest anotimp vine cu emoții atât pentru copiii de 6-7 ani, care merg la școală, cât și pentru cei mai mici, care pășesc pentru prima dată pragul grădiniței. Este o etapă nouă, cu multe necunoscute, emoții și provocări, dar care, cu pregătirea necesară, poate fi mai ușoară.
Dacă și al tău copil e la vârsta la care trebuie să meargă la grădiniță, iată câteva sfaturi utile care să te ajute în acest sens!
Prezintă-i grădinița
Cu mult timp înainte de a începe această perioadă emoționantă, povestește-i copilului despre grădiniță cu mult entuziasm și pozitivism. De asemenea, dacă ai posibil, mergi cu el într-o scurtă plimbare, mai întâi până la poarta grădiniței, apoi până în curte, după care (dacă aveți permisiunea) până în interiorul acesteia. Astfel, acesta va fi familiarizat cu locul nou în care își va petrece următoarea perioadă. La fel, poți să-i faci cunoștință cu educatoarea, cu sala de grupă. Este indicat să se pună accent pe joacă, pe învățatul de lucruri noi, fără emoții negative.
Implică-l în pregătire
Fie că e vorba despre controlul medical sau cumpărături, copilul trebuie să fie implicat 100% în procesul de pregătire pentru grădiniță. Ajută-l să își aleagă hainele din garderoba pentru grădiniță, ghiozdanul cu care va merge acolo, cât și celelalte obiecte necesare. Vorbește-i și despre faptul că la grădiniță își va schimba hăinuțele și va purta pijama la somn sau va trebui să își spele singur mâinile și fața, de aceea e important să învețe să facă aceste lucruri de sine stătător.
Povestește-i despre activitățile pe care le va face
Activitățile din cadrul lecțiilor la grădiniță pot fi copleșitoare, de aceea povestește-i din timp despre ele. Copilul trebuie să știe că la grădiniță nu doar se va juca, va mânca și va dormi, dar și va învăța. Astfel, încă din timp acesta ar trebui să știe să țină foarfeca în mână, să coloreze, să răspundă la întrebări și să poarte mici dialoguri.
Povestește-i despre noul program
După câțiva ani de stat acasă cu părinții, pentru un copil e dificil să înceapă o nouă rutină. Este foarte important ca aceasta să fie practicată cu mult timp înainte de prima zi de grădiniță. Dacă până acum copilul dormea până la ora 9-10, e timpul să-l trezești mai devreme, până când se va obișnui. Dacă sărea peste micul dejun, încearcă să-l obișnuiești să mănânce dimineață. De asemenea, este foarte important și somnul de la amiază, cât și ora la care se va termina programul. Copilul trebuie să știe că după finisarea orelor de stat la grădiniță, tu sau tati veți veni să-l luați acasă.
Învață-l să socializeze și să rezolve conflicte
O nouă colectivitate înseamnă și noi conflicte. Ar fi bine să discuți cu copilul că cineva i-ar putea lua creionul sau jucăria, l-ar putea brusca sau lovi și în astfel de momente trebuie să se adreseze la educatoare. Tot așa ar fi bine să procedeze și atunci când cineva îl provoacă la ceartă sau bătaie. Copilul înțelege foarte bine ce urmează, de aceea nu ezita să discuți cu el la acest subiect. Spune-i că în lipsa ta, persoana de încredere este educatoarea și ei trebuie să-i spună tot de ce are nevoie. De asemenea, povestește-i despre importanța prieteniei și posibilitatea de a-și face noi prieteni alături de care așteptarea va fi mai ușoară, iar noua etapă – mai interesantă.
Dar tu, mami, cum te simți acum, că puiul tău începe o nouă etapă. Povestește-ne trăirile pe care le ai, comentând la acest articol.
Sursa foto – Unsplash