Olița – Când? Cum? De care?

Nu există o vârstă bine stabilită la care copiii mici pot scăpa de scutec, însă specialiștii recomandă mămicilor să nu insiste asupra acestui lucru mai devreme de un anișor, ba chiar nu mai devreme de un an și șase luni. Această etapă va avea succes doar dacă cel mic este pregătit atât emoțional, cât și fiziologic, dar și când mama este gata să aibă răbdare și să devină un antrenor blând.

Când?

Deși bunicile susțin că „cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, nu este chiar așa. Dacă un copil a reușit să scape de scutec la o vârstă mică, aceste lucru e fie o întâmplare, fie rezultatul multor luni de chin. Secretul este simplu: părintele/îngrijitorul trebuie să descopere momentul în care cel mic ar vrea să facă pipi sau caca și să-i ofere atunci olița. Există copii care nu sunt pregătiți mai devreme de doi ani, iar dacă sunt forțați, acest lucru i-ar face mai mult rău decât bine.

Totuși, unele comportamente dau de știre că micuțul este pregătit pentru noua etapă:

  • Urmărește instrucțiuni simple
  • Înțelege ce este olița
  • Controlează mușchii responsabili de eliminarea lichidelor din organism
  • Exprimă verbal nevoia de a merge la toaletă
  • Păstrează un scutec uscat timp de 2 ore sau mai mult
  • Merge la oliță, stă pe ea si apoi se dă jos
  • Trage de scutece sau chiloți
  • Se poate îmbrăca și dezbracă singur
  • Se simte inconfortabil dacă i se murdărește scutecul și cere să fie schimbat imediat

Cum?

În primul rând, presiunea celor din jur ar trebui să nu te influențeze absolut deloc. Fiecare copil e individual, iar la un an nici unul nu este pregătit pentru a renunța la scutec. Pentru a te convinge de acest lucru, fă un experiment: lasă copilul în pielea goală și dacă atunci când face pipi pe jos, nu înțelege ce a făcut, poți fi sigură că încă e prea devreme pentru oliță.

E bine de știut că antrenamentul trebuie început mai devreme. Poți încerca să-i faci cunoștință cu olița, să îi explici care e scopul acesteia și să îl așezi periodic pe ea, în special atunci când observi că vrea pipi (se înroșește la față, încremenește brusc, privirea i se concentrează). Treptat, va învăța să facă legătura între ceea ce simte, ceea ce face și rezultatul a ceea ce a făcut. S-ar putea ca mai întâi să învețe să facă treabă mare decât pe cea mică. În plus, s-a demonstrat că fetițele sunt mai precoce atunci când vorbim despre învățatul la oliță.

Un alt pas important este să lauzi copilul de fiecare dată când reușește să facă la oală. Acest lucru îl va motiva să mai încerce până când se va obișnui. Întreabă-l periodic dacă nu vrea pipi, amintește-i că are olița la care poate face, iar dacă se întâmplă să o refuze și să facă în pantaloni, nu te enerva, nu-l certa și nu-l pedepsi. Scopul este de a-l învăța, iar pentru un copil este destul de greu să învețe lucruri noi.

Dacă ziua totul decurge bine, lasă-i scutecul doar pe timpul nopții, căci ar mai putea avea loc incidente uneori. În plus, spune-i și despre toaletă, lasă-l să se așeze acolo și poate decide să o folosească și el.

De care?

Există două opțiuni:

  • Olița portabilă, care poate fi golită în toaletă
  • Scaun de copil care poate fi pus deasupra vasului de toaletă, pentru a-i oferi siguranță copilului

Pentru început ar fi bine să alegi olița portabilă, căci aceasta este mult mai practică și o poți muta dintr-o cameră în alta.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.