Intoxicația cu apă la copii – Ce este și cum o prevenim

Deși pare greu de crezut, intoxicația cu apă sau hiponatremia este o problemă reală. Aceasta poate apărea în special la copii, când părinții insistă ca aceștia să bea multa apă pentru a se hidrata. Astfel, din intenții bune, putem face rău copiilor. În lipsa unui tratament, intoxicația cu apă poate favoriza apariția unor complicații grave, uneori chiar fatale.

Ce se întâmplă?

Atunci când copilul bea prea multă apă, apare un dezechilibru electrolitic la nivel metabolic. În acest context este diluată cantitatea de sodiu din sânge, fiind foarte greu de refăcut. În timp ce urinează, copilul nu pierde doar apă, ci și o cantitate mare de electroliți. În consecință, se formează și diareea. De asemenea, rinichii imaturi ai copiilor nu pot elimina suficient de repede excesul de apă din organism, ceea ce duce la acumularea de prea mult lichid.

Simptome

În cazul în care copilul prezintă una dintre aceste simptome, este necesar de mers de urgență la medic:

  • Față umflată
  • Temperatura scăzută
  • Irascibilitate
  • Amețeli
  • Scăderi în greutate
  • Spasme musculare
  • Tulburări de vorbire

Din cauza intoxicației cu apă, copiii pot chiar face și convulsii, fiind afectată indirect și inima, prin supraîncărcarea sistemului circulator.

Tratament

De cele mai multe ori, pentru a trata intoxicația cu apă este indicată limitarea accesului la lichide. În cazuri grave sunt indicate diureticele pentru a crește cantitatea de urină eliminată și a scădea volumul de sânge circulant. În același timp, sunt folosite și soluții perfuzabile pentru refacerea concentrației de electroliți.

Bine de știut! Bebelușii până la 6 ani nu au nevoie de apă sau alte lichide. Aceștia își iau cele necesare din laptele matern sau din laptele formulă.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.