Memoria slabă la mame – De ce apare și cum o prevenim

E cunoscut faptul că sarcina duce la schimbări majore în creierul unei femei. Cercetătorii din Barcelona și Olanda au publicat în 2016 în jurnalul Nature Neuroscience un studiu care arată că aceste schimbări îmbunătățesc abilitățile mamei de a proteja și interacționa cu bebelușul. Printre schimbările prin care trece aceasta se manifestă în special reducerea volumului de substanță cenușie, lucru care nu este ceva de temut. Din contra, aceasta are numeroase beneficii pentru mamă. O altă schimbare este memoria slabă, caracteristică majorității mamelor.

Cercetătorii susțin că valul de hormoni care inundă corpul în sarcină ar putea duce la eliminarea unor sinapse pentru a face loc unor noi conexiuni specializate, care o ajută pe mamă să se adapteze maternității și să se pregătească pentru îngrijirea adecvată a bebelușului.  Tot de aici vine și memoria slabă, care se referă la uitarea anumitor lucruri ce nu țin de noul membru al familiei.

De multe ori, în special o proaspătă mămică, nu doar că uită unde a pus unele obiecte sau uită unele date aparent importante, dar de multe ori pare să nu mai aibă cuvintele la ea, pur și simplu uitând ce a vrut să spună, pierzându-se în fraze. Este o stare caracteristică pentru mai mult de două treimi dintre femei, care spun că, cel puţin în primele luni după naştere, s-au confruntat cu probleme de memorie sau confuzie.

Mulți oameni de ştiinţă cred că această „uitare a mamelor” este în special efectul oboselii accentuate, a lipsei de somn sau a somnului întrerupt.

Ce e de făcut?

Pentru a preveni memoria slabă, e nevoie de antrenat creierul, la fel ca pe restul corpului.  Menținerea unui creier activ implică evitarea rutinei zilnice și învățarea de lucruri noi, astfel încât să fie puse la treabă zone ale creierului care nu sunt solicitate în mod obișnuit. Astfel este stimulat din plin procesul de formare de noi neuroni.

Indiferent de ce spun specialiștii, dacă te confrunți cu probleme de memorie, ai grijă să te odihnești suficient de mult. De asemenea, încearcă să consumi suficiente lichide și alimente care conţin antioxidanţi, fier, acid folic, vitamina B12 sau zinc. Şi uleiul de peşte sau cocos ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentare, de aceea ar fi indicat să le introduci în alimentație.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.