Ce este discalculia și cum se tratează

Discalculia reprezintă dificultatea de învățare a matematicii, care împiedică persoana să înțeleagă calculi simple, cum ar fi adăugarea sau scăderea, chiar și atunci când nu există altă problemă a cunoașterii. Această problemă este adesea comparată cu dislexia, dar pentru numere. Specialiștii susțin că oamenii care suferă de această problemă au, de asemenea, mari dificultăți în a înțelege care sunt numerele mai mari sau mai mici.

Cauzele concrete ale apariției discalculiei nu sunt cunoscute, motiv pentru care aceasta este asociată cu alte probleme de concentrare și înțelegere, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție sau dislexie.

TIPURI DE DISCALCULIE

Există trei tipuri diferite de discalculie:

  1. Discalculia anaritmică: Acest tip de discalculie se caracterizează prin prezența unor dificultăți de adunare, scădere și multiplicare.
  2. Discalculia atențional-secvențială: se caracterizează prin dificultăți de învățare și memorare a tabelelor de înmulțire.
  3. Discalculie spațială: persoanele care suferă de acest tip de discalculie prezintă dificultăți în tratarea problemelor aritmetice care prezintă coloane multiple.

SIMPTOMELE DISCALCULIEI

Primele simptome ale discalculiei apar atunci când copilul începe să numere, în jurul vârstei de 4 până la 6 ani și presupun:

  • Dificultatea de a număra, în special în ordine inversă
  • Întârziere în a învăța numărarea
  • Dificultate de a cunoaște numerele mai mari, atunci când se compară numerele simple
  • Copiii nu pot număra pe degete
  • Evitarea activităților care implică matematica
  • Dificultatea de a rezolva probleme foarte simple de matematică
  • Confundarea semnelor scăderii și adunării
  • Scrierea incorectă a numerelor
  • Dificultăți la efectuarea seriilor numerice
  • Copiii inversează sau rotesc numerele asemănătoare – 6/9, 2/5

Până în prezent, nu există un singur test sau o examinare capabilă să diagnosticheze discalculia, de aceea este important să se consulte un pediatru care ar trebui să facă evaluări frecvente ale abilităților de calcul ale copilului până când diagnosticul poate fi confirmat. E foarte important ca această problemă să fie identificată cât mai devreme posibil pentru a evita sentimentele de incertitudine și insecuritate care pot apărea, cât și pentru a iniția tratamentul necesar.

CE PRESUPUNE TRATAMENTUL

Unii medici susțin că discalculia este prezentă la aproximativ 6% dintre copii, fie pentru că au doar diagnosticul de discalculie, fie pentru că este asociată cu alte tulburări. Atunci când există suspecții că un copil poate avea discalculie, este necesar să fie informați membrii familiei și profesorii, astfel încât să-i ofere copilului mai mult timp pentru a realiza sarcinile care implică utilizarea numerelor.

Tratamentul pentru discalculie se face în comun de către familie, educatori/profesori și are scopul de a ajuta copilul să dezvolte strategii pentru a evita problema. Pentru a face acest lucru, e important ca atât părinții, cât și cadrele didactice, să încerce să identifice zonele în care copilul are cea mai mare ușurință, apoi să le includă în numerele de învățare și calcule.

sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.