De multe ori auzim că o persoană are intoleranță la lactoză, însă puțini dintre noi cunoaștem ce reprezintă aceasta. Intoleranţa la lactoză este una dintre cele mai frecvente forme de intoleranțe alimentare. Această afecţiune este caracterizată prin incapacitatea intestinului subțire de a digera şi de a absorbi lactoza. Cauza o constituie deficitul enzimatic, iar ca și consecinţă, lactoza rămâne nedigerată, nu poate fi absorbită şi este supusă unui proces de fermentaţie în intestinul gros, producând simptome specifice.
Simptomele intoleranței la lactoză
Lactoza nedigerată produce în intestinul gros simptome cum ar fi:
- dureri abdominale
- senzaţie de stomac prea plin
- meteorism
- crampe abdominale
- diaree
- cefalee
- hipoglicemie
- colon iritabil
- tahicardie
- transpirație
Cum poate fi tratată intoleranța la lactoză
Lactoza este prezentă în lapte şi în toate produsele lactate, dar şi în alte alimente, fiind folosită ca stabilizator şi emulgator. Fierberea acestor alimente nu are efecte asupra lactozei, astfel încât aceasta prezintă în continuare o problemă pentru persoanele cu intoleranță. Aceasta nu poate fi tratată, ci mai degrabă – ținută sub control, iar principala acțiune constă în eliminarea din alimentaţie a produselor care conţin lactoză.
Consumul anumitor alimente cu lactoză depinde de gradul afecţiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranţă uşoară până la intoleranţă severă.
Cum poate fi diagnosticată intoleranța la lactoză
Până acum, principalele teste care se efectuau pentru diagnosticarea intoleranței la lactoză erau testul de încărcare cu lactoză și testul hidrogenului expirat. În prezent, cea mai simplă alternativă este testul genetic pentru intoleranță la lactoză. Acesta poate face diferențierea între intoleranța primară și cea secundară, dar și depistează alte forme de intoleranțe, cum ar fi: alergia la lapte și alte produse lactate, alte alergii alimentare, deficitul de diaminoxidaza, boli inflamatorii intestinale.
Ce alimente conțin lactoză
Lactoza se conține în orice lapte de origine animală și produse lactate, mezeluri preambalate, brânză proaspătă, iaurt, supe la plic și sosuri, faină, prăjituri, torturi, produse de patiserie, înghețată, ciocolată, ketchup, muștar, maioneză, margarină, îndulcitori.
Studiile arată că peste 75% dintre persoanele care au intoleranță la lactoză, au și intoleranță la fructoză.
Sursa foto – Unsplash