De ce trebuie să lăsăm copiii să-și aleagă singuri hainele

La o anumită vârstă, copiii își doresc să-și aleagă singuri hainele pe care să le îmbrace. Specialiștii susțin că anume aceștia devin cei mai buni experți în modă atunci când cresc mari. Din acest motiv, le recomandă părinților să le permită și chiar să-i încurajeze pe copii să-și aleagă singuri ținutele, chiar dacă nu sunt întotdeauna pe placul lor. Acest lucru demonstrează că cei mici sunt în plin proces de dezvoltare a independenței.

În țările occidentale a fost efectuat un sondaj, în cadrul căruia, la întrebarea – de la ce vârstă să laşi copilul să-şi aleagă singur hainele la cumpărături, 46% dintre părinţi au răspuns – de la 3-6 ani, 19% – de la 0-2 ani, 14% – au dat alte explicaţii, 12% au considerat – de la 6-10 ani, 6% – de la 10 ani în sus.

Iată de ce trebuie să lăsăm copiii să-și aleagă singuri hainele!

  • Pe lângă faptul că, de la o vârstă fragedă, copilul învață să facă alegeri, acesta își dezvoltă și simțul autocunoașterii.
  • Atunci când poartă hainele alese de el, micuțul se va simți confortabil nu doar fizic, ci și psihologic. Specialiștii susțin că atunci când te îmbraci după preferințe, ai mai multă satisfacție personală.
  • Faptul că ia decizii legate de propria persoană, îl face pe copil independent și responsabil.
  • Când va fi matur, copilul care și-a ales singur ținutele va fi capabil să ia decizii mai ușor.
  • Acest lucru îmbunătățește relația copil-părinte.

Chiar îi permitem să îmbrace orice?

Pentru ca cel mic să-și aleagă singur hainele, psihologii susțin că trebuie să-i pregătim din timp câteva ținute, în dependență de vremea de afară. Acesta poate să aleagă liber între ele. De asemenea, putem alege împreună, ținând cont de dorințele copilului. Ideea este să fim cooperanți și să jucăm corect atunci când vine vorba despre a permite copilului să facă alegeri.

În acest sens, specialiștii în parenting și psihologie infantilă din America sfătuiesc părinții să îi dea copilului câteva opțiuni din care să aleagă. ”Ai prefera să iei puloverul albastru sau pe cel roz?” – asta îi dă impresia că alege singur. Aceiași specialiști spun că preferințele părinților e pot transmite și la copil. ”Faptul că urâți lâna îl va face pe copil să nu o suporte. Lăsați-l să decidă singur dacă aceasta este confortabilă pentru el sau nu. Este de înțeles că vreți să evitați o serie de alergii și neplăceri, dar el trebuie să învețe”, scrie stiripentrucopii.com.

Tu îi permiți copilului să își aleagă singur ținutele sau poartă ceea ce îi propui?

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.