În ce condiții se administrează preparatele de iod

În mod normal, iodul se găsește în multe alimente pe care le consumăm, fiind adăugat și în sare sau fiind disponibil ca supliment alimentar în farmacii. Un aport adecvat de iod contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, care produce hormonii tiroidieni și reglează multe reacții biochimice importante pentru organism. De asemenea, hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea adecvată a scheletului și a sistemului nervos central la făt și sugar.

De cât iod avem nevoie

Cantitatea de iod necesară unei persoane depinde de vârsta acesteia. Un matur trebuie să consume zilnic în jur de 150 de micrograme de iod, iar femeile însărcinate și cele care alăptează – 250-300 mcg.

Alimente bogate în iod

În afară de sarea iodată, există și alte alimente bogate în iod. Astfel, 85 g de cod sau ton conține 99 mcg iod, un iaurt simplu cu un conținut redus de grăsimi conține 75 mcg iod, o cană de lapte cu conținut scăzut de grăsimi – 56 mcg iod, 85 grame de creveți – 35 mcg iod, 1 ou mare – 24 mcg iod, o conservă de 85 grame de ton în ulei conține 17 mcg iod, 5 prune uscate – 13 mcg iod, 30 gr brânză Cheddar – 12 mcg iod, o cană de suc de mere – 7 mcg iod, 1 banană de mărime medie – 3 mcg iod.

Femeile însărcinate vor lua și suplimente, deoarece acestea necesită un aport mai mare de iod. Acesta se găsește în preparate de tip multivitamine sau sub formă de tablete de iodură de potasiu.

În ce condiții se administrează preparatele de iod

Unele categorii de persoane sunt mai predispuse la un aport inadecvat de iod, de aceea au nevoie de preparate suplimentare. Printre acestea se enumeră:

  • Persoanele care nu consumă sare iodată
  • Femeile însărcinate
  • Veganii și vegetarienii
  • Oamenii care trăiesc în regiuni cu sol cu deficit de iod și care consumă în principal alimente locale
  • Persoanele care consumă alimente „gusogene”, în special în stare crudă.

Preparatele suplimentare de iod se administrează numai la indicația medicului, după o examinare amănunțită. Excesul de iod poate duce la hipotiroidism, gușă, tiroidită, cancer tiroidian de tip papilar sau chiar intoxicație și comă.

Sănătate să aveți!

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.