Nașterea unui copil este o bucurie pentru întreaga familie. Odată cu apariția acestuia, părinții cumpără diverse obiecte, considerate utile și necesare pentru micuț. Unul dintre acestea este pătuțul. Indiferent dacă sunt adepții co-sleeping-ului sau dacă vor dormi împreună cu bebelușul, majoritatea părinților cumpără un pătuț.
Dacă te întrebi cum să alegi pătuțul potrivit pentru copil, află din acest articol!
Criterii de care să ții cont când alegi un pătuț
Alegerea unui pătuț potrivit poate fi o alegere dificilă, însă cu puțină documentare, acest lucru devine o plăcere și un moment de neuitat. Totuși, înainte de a porni la shopping, nu uita să ții cont de unele criterii.
1.Siguranța
Pe primul loc ar trebui să fie siguranța bebelușului, astfel încât este indicat să cumperi un pătuț sigur, pentru a evita posibilele accidentări. Alege doar un pătuț pentru care vânzătorul îți poate oferi un certificat de respectare a normelor de siguranță. De preferat ca marginile pătuțului să fie moi, astfel încât copilul să se poată lovi. Pătuțul trebuie să fie suficient de înalt raportat la vârsta copilului, pentru ca acesta sa nu cadă din pat. De asemenea, pentru că micuțul își va petrece mult timp în pătuț în primele luni de viață, este foarte importantă și salteaua. Alege o saltea fermă, de calitate cât mai bună.
Pătuțul ales trebuie să fie stabil și să nu aibă părți care se pot desprinde accidental, iar distanța dintre gratii nu trebuie să fie mai mare de 3-4 cm. De asemenea, dacă pătuțul are roți, acestea ar trebui să aibă și dispozitive de blocare. La fel de importantă este și vopseaua cu care pătuțul este lăcuit. Ideal ar fi să fie folosită vopsea pe bază de apă.
Pe scurt, despre saltea
Poți alege o saltea din spumă poliuretanică sau una din fibră de nucă de cocos. Salteaua cu spumă trebuie să fie densă, ventilată, să aibă protecție antimicrobiană și să aibă o husă rezistentă și lavabilă. Nu trebuie să rămână spațiu între saltea și rama patului.
2.Prețul
La fel de important atunci când cumperi un pătuț este și prețul acestuia. Pe piață există modele pentru toate buzunarele, însă ar fi bine să ai un buget stabilit din start.
3.Locul
Înainte de a cumpăra pătuțul, stabilește locul în care va sta acesta, pentru ca modelul ales să vină perfect și să se încadreze în întregul decor. Degeaba îți dorești un pătuț mare, dacă nu dispui de spațiu suficient pentru acesta.
4.Tipul de pătuț
Partea cea mai grea în alegerea pătuțului este tipul acestuia. Pe piață vei găsi diverse modele, însă trebuie să alegi doar unul.
În funcție de material:
- Pătuț din lemn
- Pătuț cu schelet metalic și materiale textile și plastice
În funcție de mobilitate:
- Pătuț fix
- Pătuț pe roți
- Pătuț de voiaj
În funcție de tip:
- Pătuț transformabile
- Pătuț balansoar
- Pătuț suspendat
- Pătuț cu baldachin
- Pătuț co-sleeper
Alte lucruri la care să fii atentă
Când mergi la cumpărături, ar fi bine să mai ai în vedere și acest criterii:
- Pătuțul trebuie să aibă marginile rotunjite și netede
- Între gratiile pătuțului nu trebuie să fie mai mult de 5 cm
- Tăblia pătuțului trebuie să fie cât mai solidă
- Pătuțul se așează departe de fereastră sau alte obiecte de mobilier mari.
Spor la cumpărături!
sursa foto – Unsplash