Părinții joacă un rol foarte important atunci când vine vorba despre stima de sine la copii. Acesta se dezvoltă încă de la o vârstă fragedă, iar modul în care părintele îi vorbește sau se comportă, contribuie la felul în care acesta va interacționa cu lumea și cu cei din jurul său. Pentru a contribui pozitiv la creșterea stimei de sine, părintele trebuie să-l învețe pe copil că e absolut normal să greșească și să mi fie perfect, căci greșelile și provocările sunt doar o oportunitate de a învăța.
În acest articol îți propunem mai multe idei de activități pentru creșterea stimei de sine la copii, pe care le poți propune celor mici!
Activitate care implică responsabilitate
Când copilul conștientizează că părinții au încredere în el, îi va crește stima de sine, de aceea este important să-i propui activități cu un anumit grad de responsabilitate. Acesta se va simți mai independent. Fă o listă cu activitățile și lucrurile pe care copilul tău le poate face pentru mediul înconjurător sau pentru animalul de casă: plimbatul câinelui, udatul florilor, măturat prin casă, hrănitul păsărilor, strânsul hainelor. După ce face una dintre aceste activități, ai grijă să îl lauzi. Dacă nu îi reușește, nu-l critica, ci ajută-l să se îndrepte. Acest lucru îi va crește stima de sine.
Activitate care pune accent pe identitatea copilului
Pentru a afla dacă micuțul tău are o părere bună despre el și este mândru și mulțumit de rezultatele sale, dar și își acceptă defectele și greșelile, propune-i această activitate. Vei avea nevoie de: o foaie albă, lipici, creioane colorate, o revistă. Spune-i copilului să scrie pe partea verso a foii cuvintele care îl definesc, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. Propune-i mai apoi să revizuiască lista și să se focuseze doar pe cele pozitive. Din revistă, poate decupa aceste cuvinte. În centrul foii, micuțul trebuie să lipească o fotografie cu el, iar în spațiul gol din jurul fotografiei să scrie sau să lipească doar cuvintele frumoase. Desenul obținut îl poate păstra la vedere, la el în cameră, pentru a-și aminti cât mai des despre cât de special este pentru cei din jur. Acest lucru va contribui la creșterea stimei de sine.
Activitate care pune accent pe lucrurile de care copilul este mândru
Această activitate vizează lista de lucruri pentru care copilul este mândru. Vei avea nevoie de: un pix și un carnet mai deosebit, pe care îl vei dărui copilului. În acest carnet, propune-i să scrie lucrurile de care este mândru sau momentele în care s-a simțit mândru de ceea ce a făcut. Poate face acest exercițiu zilnic sau săptămânal. Astfel, va înțelege potențialul pe care îl are și va avea mai multă încredere în forțele proprii.
Alte activități:
- Ajută-l să vadă care sunt punctele lui forte și lucrurile bune pe care le face
- Învață-l să filtreze opiniile celorlalți
- Învață-l să nu se compare cu ceilalți
- Învață-l să se iubească pe sine
- Încurajează-l să își sărbătorească succesele
- Ajută-l pe cel mic să treacă peste dezamăgiri şi ajută-l să înveţe o lecţie din experienţa pe care a avut-o
- Ai grijă ce îi spui
- Fii un model pozitiv
Aceste activități, chiar dacă sunt simple, făcute cât mai des, vor ajuta la creșterea stimei de sine a copilului.
Sursa foto – Unsplash