Ce să faci atunci când copilul are sângerări nazale

Sângerările nazale mai sunt cunoscute și sub denumirea medicală de epistaxis. Acestea sunt cauzate de un vas de sânge spart. La copii, epistaxis apare în apropierea nărilor, unde există vase de sânge foarte mici, care pot fi sparse ușor. Deși cauze pot fi multe, de cele mai multe ori nu e cazul de panicat, fiind vorba de o problemă minoră.

De ce apar sângerările nazale

În general, sângerările nazale apar din cauza aerului uscat. Acest lucru se întâmplă din motiv de deshidratare, care favorizează apariția unei cruste în interiorul nării. Când aceasta este îndepărtată, iar copiii au tendința să își curețe nările des, se rup vasele de sânge și sunt declanșate sângerările.

Un alt factor declanșator este răceala. Aceasta irită mucoasa nazală și astfel apare epistaxisul.

Al treilea motiv care ar putea duce la sângerare sunt alergiile.

Alte cauze:

  • Suflarea agresivă a nasului
  • Ușoare accidentări
  • Introducerea unor obiecte în nas

Sângerările pot apărea la o nară sau la ambele. Atunci când este afectată mucoasa unei singure nări, sângerarea e pe o singură nară. Dacă sângerarea debutează în partea de sus a cavității nazale, sângele va curge pe ambele nări.

Ce să faci atunci când copilul are sângerări nazale

Primul lucru, și cel mai important, pe care trebuie să-l faci atunci când copilul are un episod de epistaxis, este să nu te panichezi. Acest lucru l-ar putea speria pe cel mic, de aceea trebuie să-ți păstrezi calmul.

Când unui copil îi curge sânge din nas, nu este indicat să fie culcat cu fața în sus, fapt care duce la înghițirea sângelui și ar provoca vărsături. În acest caz, copilul trebuie așezat pe un scaun, să respire pe gură, iar intre timp să țină cu degetul apăsată nara pe care curge sângele – sau ambele nări, dacă e cazul, timp de 5-10 minute.

De asemenea, pe piramida nazală a copilului poate fi aplicată o compresă rece. În cazul în care nu se oprește sângerarea, strângerea nării poate fi repetată pentru încă 5-10 minute.

Când trebuie să apelezi la un medic

  • Dacă nu reușești să oprești sângerarea acasă, apelează la ajutorul unui medic.
  • Dacă sângerarea revine peste câteva zile, mergi cu copilul la medic.
  • Dacă cel mic și-a introdus un obiect în nas, neapărat mergi cu el la medic.
  • Dacă copilul nu poate respira sau leșină, apelează de urgență la ajutorul medicului.

Important! Vasele de sânge afectate au nevoie de timp să se refacă, de aceea e indicat ca cel mic să nu se scobească în nas sau să sufle nasul timp de 2-3 zile.

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.