Când și cum se folosește centura postnatală

Timp de nouă luni, corpul femeii însărcinate trece prin schimbări importante. Acesta se pregătește să crească în el o nouă viață și să dea naștere unui om. Totuși, nu întotdeauna lucrurile decurg conform planului, astfel încât e nevoie de a proteja organismul și corpul mai mult decât de obicei. În perioada sarcinii, corpul femeii este supus unei greutăți suplimentare, de aceea revenirea după naștere poate fi destul de dificilă. Pentru a ușura procesul de recuperare, în ajutor vine centura postnatală.

Ce este centura postnatală

Centura postnatală reprezintă o bandă elastică, care protejează spatele și abdomenul și ajută la recuperarea după naștere, în special după o naștere prin cezariană. Aceasta poate fi procurată din farmacie și este purtată doar la indicația medicului.

Cum alegi cea mai bună centură postnatală

Pentru a te asigura că centura postnatală va contribui cu adevărat la sporirea confortului după naștere, este necesar să alegi cea mai potrivită centură pentru tine. Având în vedere că aceasta este destul de costisitoare și o vei purta puțin timp, ai grijă să faci alegerea corectă. Cere și părerea medicului.

Există două tipuri de centură postnatală pe piață și vei alege varianta care consideri că va fi cea mai confortabilă pentru tine.

Centura model slim – este o centură care se îmbracă peste slipul de zi cu zi. Aceasta asigură susținere pentru burtică atât înainte cât și după naștere, fiind de asemenea foarte stabilă, riscul de alunecare fiind diminuat. Imediat după naștere aceasta devine greu de îmbrăcat, însă cu puțin ajutor, în scurt timp te vei obișnui cu ea.

Centura bandă elastică – se înfășoară peste abdomen și se prinde pentru a susține burtica. Este utilă și pentru că încurajează o poziție corectă a coloanei. De asemenea, poate fi mai practică din punctul de vedere al ajustării.

Atenție la sistemul de prindere!

Cel mai bun sistem de prindere recomandat de mămici este cel cu capse metalice. Acestea sunt mai durabile și nu se vor deteriora la spălare. De asemenea, acestea sunt confortabile deoarece nu intră în contact direct cu pielea, și sunt montate foarte discret, deci nu se vor observa sub haine.

Prinderea în sistem velcro (arici) este o opțiune practică deoarece poate fi ușor ajustată și se găsește în mărimi mai mari. Totuși, sistemul Velcro se poate uza destul de tare în timp, închiderea nemaifiind atât de sigură. În plus, aceasta poate uza îmbrăcămintea.

Există și centuri cu sistemul de închidere cu fermoar este o altă opțiune posibilă. Deși permite o închidere ușoară și rapidă, acesta nu are opțiuni de reglaj.

Atenție la materialul din care e făcută!

Majoritatea centurilor sunt făcute din microfibră sau elastan, însă există și centuri din bumbac. Acestea sunt cele mai potrivite, căci permit pielii să respire, nu favorizează transpirația și nu cauzează iritații.

Atenție la mărime!

Pentru a alege mărimea potrivită, se măsoară circumferința bazinului în dreptul articulației șoldului (articulația coxo-femural). Ideală ar fi o centură cu opțiuni extinse de reglaj.

Important! Cel mai bine, centura se montează în poziție culcată. Astfel musculatura abdominală este perfect relaxată.

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.