Silvia Tabor este dirijoare de orchestră și mămica unei fetițe de 2 ani și 8 luni, Charlotte. Recent, a început să scrie istorioare pentru copii, fiind inspirată de fetița ei curioasă. Din cauza pandemiei, activitatea dirijorală a trebuit pusă pe pauză pe un timp nedeterminat. Dar, creativitatea nu stă pe loc, așa că Silvia a descoperit pasiunea de a scrie la momentul potrivit. Moldoveanca este stabilită de câțiva ani în Taiwan, acolo unde locuiește împreună cu familia sa minunată.
Silvia, când a apărut ideea și inspirația pentru a scrie cărți pentru copii?
De fapt, inspirația a fost întotdeauna undeva acolo, un pic ascunsă. Și idei au fost multe. Dar mă gândeam că ar fi o problemă să aștern acele idei pe hârtie. Nu mă vedeam în rolul de a scrie. De fapt, pe la 9 – 10 ani am scris o poveste cap coadă, într-un caiet. Țin minte bine și titlul, dar nu tot conținutul. Din păcate s-a pierdut, dar să o fi păstrat, neapărat o publicam. Ar fi fost ceva foarte interesant, atât pentru mine, cât și pentru fetița mea. În ce privește cărțile pe care le scriu acum, sursa cea mai mare de inspirație este fetița mea, desigur.
Cărțile publicate și cele care sunt în proces, o au ca personaj principal pe fetița mea.
De aceea, fiecare din ele are două nume. Al doilea nume este legat de subiectul cărții. Spre exemplu: Charlotte-Noel (Noel în traducere din franceză este Crăciun), sau Charlotte-Lulana, (Lulana din africană însemnând lună lucitoare).
Ce conțin cărțuliile? Povești, poezii, ghicitori?
Cărțile conțin istorioare. Cartea cu subiect de Crăciun este o istorie despre activitățile unui copil în prag de Crăciun. Mai este despre atmosfera de sărbători și visele pe care le are și care sunt influențate de tot ce aude și vede în jur. Cartea despre lună este una care răspunde la întrebările unui copil curios. Deocamdată, toate cărțile scrise și care sunt în proces, sunt istorioare care au diverse subiecte.
Citește și: ”Elena Valicov – Maternitatea m-a făcut să nu am limite!”
Cât timp ți-a luat de la idee la realizarea acesteia?
Cartea de Crăciun a fost scrisă cu o lună mai târziu decât cartea despre lună, dar a fost realizată cu o lună mai înainte. În primul rând, ilustrațiile au fost finisate mai rapid, dar și probabil a fost dorința de a publica cartea înainte de sărbători. Și așa a fost destul de în pripă. De aceea și nu am avut timp să o tipăresc. Dar o voi face la anul viitor, deja voi fi pregătită din timp.
Cu cine ai lucrat? Mă refer la ilustrații…
Aceste două cărți finisate sunt ilustrate de două persoane diferite. Cartea de Crăciun este ilustrată de o artistă din Ucraina, Larisa Gurida. Iar cartea despre lună este ilustrată de o artistă talentată din Moldova, Dorina Casapu, care are reședința în Spania și care îmi este și o bună prietenă.
Am văzut că aceste cărți pot fi găsite pe Amazon. Te gândești să le distribui anume în așa format?
Da, au fost publicate pe Amazon, LULU și Sellfy.com deocamdată, pentru că le-am făcut în diferite formate: ebook, paperback, PDF. După cum am zis, deocamdată nu am reușit să le tipărim pentru că e un proces mai lung. Dar neapărat vor fi tipărite în Taiwan pentru început. Și desigur, voi continua să le public și pe diferite platforme în diferite formate, deoarece acolo sunt foarte mulți cititori. Cu toate că, pentru cărțile de copii, versiunea tipărită rămâne a fi cea mai potrivită.
Cui sunt dedicate aceste cărțulii? Pentru copii de ce vârste?
Cărțile sunt scrise pentru fetița mea și pe înțelesul ei.
Cartea de Crăciun are mai mult text și e pentru diferite vârste. Aș spune pentru 2 la 12 ani. Pentru copila mea este pe înțeles, deoarece limba ei principală este engleza. Pentru cei care nu sunt vorbitori de engleză, poate fi citită și la vârste mai mari. Eu am făcut și versiunea audio, deci poate fi un bun exercițiu de citire și învățare a limbii engleze, spre exemplu. Cartea despre lună are mai puțin text, dar conține niște momente educaționale, care pot fi interesante și pentru un copil de 2 ani, și pentru unul de 7 ani. Dar e o carte scurtă și vor fi încă vreo două din această serie.