Atunci când copiii încep a merge, specialiștii susțin că e foarte important ca aceștia să meargă cu picioarele goale. Ortopezii recomandă plimbările fără încălțăminte pe nisip, iarbă, pietre, țărână și nu doar, pentru a oferi copiilor o experiență senzorială cât mai diversă.
Pentru a imita elementele din natură, au fost inventate covorașele ortopedice, care sunt niște dispozitive medicale, utile tuturor copiilor. Aceste covorașe sunt utilizate pentru prevenirea și tratamentul platfusului, dar și pentru masajul tip acupunctură.
Tipuri de covoare
Covoarele ortopedice pot fi complet diferite în densitate și textură:
- moale
- dur
- striate
- cu vârfuri
- cu valuri
- cu tuberculi
- combinate.
Cum alegi covorașul ortopedic potrivit
Fie că a fost o recomandare a medicului, fie că e decizia ta, atunci când cumperi un covoraș ortopedic pentru copii, trebuie să ții cont de unele aspecte, cum ar fi:
- Să ofere siguranță
- Să fie antiderapant
- Să nu fie toxic
- Să fie lavabil
- Să fie reciclabil
- Să fie distractiv și creativ.
Care sunt beneficiile covorașelor ortopedice
Aceste covorașe, atât de îndrăgite de cei mici, pot fi folosite chiar de când bebelușii încep a merge de-a bușilea, căci au numai beneficii, contribuind semnificativ la dezvoltare.
- Oferă experiențe senzoriale celor mici
- Stimulează impulsurile nervoase
- Reprezintă o metodă deosebită de masaj și acupunctură
- Sunt o metodă de prevenire și tratare a platfusului
- Oferă independență
- Ajută la dezvoltarea abilităților motorice.
Medicina chineză susține că pe piciorul uman există un număr mare de puncte asociate cu activitatea tuturor organelor. Expunerea punctuală îmbunătățește procesele metabolice și consolidează apărarea organismului.
Cât timp se folosesc aceste covorașe
Primul antrenament pe covoraș poate fi neobișnuit pentru copil, deci durata și intensitatea exercițiilor ar trebui să crească treptat. Pentru copiii de până la doi ani sunt recomandate sesiuni de câte 15 minute, dimineața și seara, iar între 2 și 6 ani – câte 30 de minute, dimineața și seara.
La început se vor face exerciții simple, cum ar fi:
- Plimbare obișnuită
- Trecând de la călcâi până la vârf
- Menținerea echilibrului pe un picior
- Mergând pe degetele de la picioare, pe tocuri, pe interiorul și exteriorul piciorului
- Sorbind.
Mai apoi, se pot face exerciții mai complexe:
- Mergând înapoi
- Sărit alternativ de pe un picior pe altul
- Mersul semi-ghemuit
- Sărit cu două picioare
- Sărit și alergat pe loc.
Fiecare exercițiu este efectuat timp de 2-3 minute. Este necesar să se monitorizeze corectitudinea și finalizarea fără grabă a sarcinilor pentru a evita rănirea copiilor.
Covorașele de masaj ortopedic pentru copii sunt recomandate de către doctori și specialiști în ortopedie să fie folosite în spațiile de interior, acasă și în instituțiile educaționale, unde copiii petrec multă vreme mergând în picioare și/sau jucându-se. Mersul pe aceste covorașe cu suprafețe denivelate și aspre imită mersul în picioarele goale pe pământ, pe suprafețe naturale, și astfel se încurajează dezvoltarea corectă a arcadei piciorului.
Sursa foto – AICI