Ce boli pot ascunde înțepăturile și durerile de ovare

Majoritatea femeilor s-au confruntat la un moment dat cu dureri sau înțepături de ovare. De obicei, acestea apar spontan, la orice oră și au grade diferite de manifestare. Ignorate, durerile de ovare pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni mult mai grave, însă de obicei acestea ascund probleme minore.

Iată ce boli pot ascunde înțepăturile și durerile de ovare și când e cazul să te adresezi unui medic!

Chistul ovarian

Chisturile ovariene sunt formațiuni benigne, pline cu lichid, care produc durere, tulburări de menstruație, disconfort și chiar sângerare. Dacă sunt de dimensiuni mici, acestea pot dispărea, însă altele necesită tratament, pe când cele foarte mari, se pot rupe și este nevoie de intervenția urgentă a medicului. De obicei, foarte multe femei au chisturi ovariene, care se dezvoltă în diverse momente ale ciclului menstrual.

Sarcină extrauterină

O sarcină extrauterină are loc în afara uterului. De obicei, aceasta se situează într-una din trompele uterine. Chiar dacă, uneori, sarcina extrauterină nu se manifestă decât atunci când fătul este mare, de cele mai multe ori, aceasta provoacă dureri de la moderate la cele mai severe. În acest caz este nevoie de intervenția urgentă a medicului.

Endometrioză

Aceasta este una dintre bolile care apar la femeile tinere și are un impact negativ asupra calității vieții, deoarece de cele mai multe ori presupune și dureri mari în zona pelviană, asociate cu durerile menstruale. E bine de știut că gradul de severitate al durerii nu este totuși un indicator al extinderii afecțiunii. Specialiștii susțin că poți avea endometrioză ușoară cu durere severă, sau poți avea endometrioză avansată cu durere redusă.

Boală inflamatorie pelvină (BIP)

BIP reprezintă infecția organelor reproductive: ovare, uter, vagin, trompe uterine. Aceasta este adesea produsă de infecțiile cu transmitere sexuală și se manifestă din dureri severe în regiunea pelvisului, inclusiv dureri de ovare. Acestea se pot înrăutăți în timpul actului sexual. BIP poate provoca și febră, frisoane, secreții vaginale anormale și sângerări.

Fibrom uterin

Fibromul uterin reprezintă creșteri benigne din țesutul muscular al uterului. Acesta provoacă dureri severe de ovare, dar și sângerări anormale, dureri de spate, dureri la urinare, constipație și chiar infertilitate.

Cancerul ovarian

De obicei, acest tip de cancer nu provoacă durere sau alte simptome. Totuși, uneori poate fi prezentă balonarea, senzația de sațietate, tulburări urinare sau dureri la nivelul ovarelor. Din acest motiv, este foarte important vizita la medic. Depistat la timp, orice cancer poate fi tratat!

Sindromul de ovar restant

Deși este o afecțiune mai neobișnuită, aceasta trebuie luată în calcul când se vorbește despre durerea de ovare. Această boală apare atunci când ovarele au fost eliminate pe cale chirurgicală, însă anumite părți de țesut rămân în organism.

Chiar dacă te confrunți cu dureri mici de ovare, mergi la medic pentru un control de rutină! Cu cât o boală este detectată mai rapid, cu atât prognosticul este mai favorabil.

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.