Sănătatea copiilor este o prioritate pentru părinți. Chiar dacă micuții dorm suficient, fac mișcare și mănâncă sănătos, la anumite etape tot se îmbolnăvesc. În acest context, controalele regulate sunt absolut obligatorii, dar și informarea. Orice părinte trebuie să cunoască despre cele mai frecvente boli care pot apărea în copilărie și cum să le facă față, astfel încât cei mici să fie în siguranță.
Ce sunt bolile copilăriei?
Aceste boli sunt de regulă acele patologii foarte contagioase, care apar în special în copilărie, în primii ani de viață. Sunt caracterizate de erupții extinse pe tot corpul și roșii și care dau mâncărime.
Iată care sunt cele mai comune boli, pe care orice copil le poate face!
Varicela
Varicela este o boală extrem de contagioasă. Chiar dacă în cazuri rare aceasta poate apărea și la maturi, este considerată o boală a copilăriei. Un copil care a făcut o dată varicelă, are slabe șanse să ia virusul și a doua oară. Boala constă în vezicule pe piele, care provoacă mâncărime. Aceasta durează de obicei aproximativ o săptămână. Erupția apare mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întregul corp, provocând în unele cazuri sute de bubițe. Nu există un tratament pentru varicelă, însă soluția este vaccinul. Toate medicamentele existente pe piață nu tratează aceasta boală, ci au rolul de a ameliora simptomele varicelei.
Pojarul/Rujeola
O altă boală, extrem de contagioasă, este pojarul, care se răspândește prin aer, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Boala debutează cu tuse, rinoree, ochi roșii și febră. Apoi izbucnește o erupție de pete mici roșii – mai întâi pe cap și față, după care petele se răspândesc pe tot corpul. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinul MMR, care protejează copilul împotriva a trei boli: pojar, oreion și rubeolă. Din păcate, nu există un tratament medical specific pentru pojar. Ameliorarea simptomelor se face prin consumul a multe lichide, odihnă și administrarea unui medicament pentru febră.
Gură-mână-picior
Această boală apare la copiii mai mici de 5 ani, fiind extrem de contagioasă în prima săptămână. Afecțiunea nu este de obicei gravă și se vindecă în 7-10 zile fără tratament medical. Totuși, uneori copiii infectați pot dezvolta meningită virală. Simptomele apar de obicei în etape și se manifestă prin febră, lipsa poftei de mâncare, durere de gât, bubițe dureroase la nivelul gurii care încep de obicei sub formă de pete roșii, erupții de pete roșii pe palme, tălpi și, uneori, genunchi, coate, fese și / sau zona genitală.
De obicei, aceste boli nu lasă urmări negative, însă de fiecare dată este necesară consultația unui medic.
Sursa foto – Unsplash