Alimentația influențează considerabil sănătatea copilului, de aceea este absolut obligatoriu ca aceasta să fie cât mai diversă și echilibrată. Pentru o dezvoltare armonioasă, meniul zilnic trebuie să conţină toate elementele nutritive necesare: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, în proporţii adecvate fiecărei perioade de dezvoltare. Odată cu începerea diversificării, după vârsta de 6 luni, părinții oferă micuților terciuri. Unii le prepară pe bază de apă, alții optează pentru terciurile cu lapte.
Care terciuri sunt recomandate și ce spun specialiștii cu referire la acest subiect, află din articol!
Terciurile se introduc în alimentația copilului începând cu vârsta de 6-7 luni. Pentru început, se vor oferi terciurile fără lapte, din cereale care nu conțin gluten. De exemplu, orezul, care se digeră uşor şi nu provoacă alergii, apoi porumb și hrișcă. După ce copilul a consumat pe parcursul unei luni terciuri fără gluten și fără lapte, pot fi introduse terciurile cu lapte formulă sau cu lapte matern.
Laptele de vacă este interzis!
Laptele de vacă trebuie evitat și introdus după vârsta de un an jumate, dar și mai bune ar fi după trei ani. Acest lucru este recomandat deoarece copiii tolerează foarte greu proteina din laptele de vacă. În plus, acesta diferă considerabil de cel matern, căci are un conţinut mult mai ridicat de proteine, sodiu, calciu şi conţine, de asemenea, o cantitate insuficientă de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali.
Trebuie de remarcat faptul că cerealele fierb mult mai ușor și mai bine în apă, decât în lapte.
Specialiștii susțin că organismul micuţului nu poate asimila proteina din laptele de vacă, de aceea este indicat ca acesta să fie introdus cât mai târziu.
Important! Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni şi până la vârsta de 2 ani, cu începerea diversificării de la 6 luni. Această perioadă se consideră optimă, indiferent dacă bebelușul este alăptat la sân, mixt sau doar cu formula de lapte.
Sursa foto – Unsplash