Jurnalista Tatiana Pușcaș, despre Shoe Box Moldova

Tatiana Pușcaș este jurnalistă de profesie, iar acum 9 ani a plecat în SUA. Acolo și-a întemeiat o familie și are doi copii, un băiat și o fetiță. Este foarte implicată în tot ce înseamnă promovarea tradițiilor moldovenești acolo. Acum 4 ani a decis să lanseze campania Shoe Box Moldova, menită să ajute copiii din țara noastră. Aflăm chiar de la ea cum a început totul.

Idee de a lansa Campania Shoe Box Moldova a venit cu 4 ani în urmă, când, împreună cu câteva fete din comunitate, am dorit să fericim câțiva copii sărmani din Moldova. Atunci am vorbit cu niște prieteni de ai mei să mă ajute să găsim o casă de copii ca, ulterior, să trimitem cadourile din SUA pentru ei. Așa și a fost. În primul an al campaniei am donat puțin peste 40 de cadouri. În următorul an acel orfelinat s-a închis și am fost nevoiți să căutăm un altul. Cu fiecare an, numărul doritorilor de a ni se alătura a crescut și anul acesta am ajuns să trimitem 230 de cadouri pentru copiii de acasă.

De ce Shoe Box? E doar o denumire, sau chiar livrați aceste daruri în cutii de pantofi?

Acesta e conceptul campaniei – într-o cutie goală de pantofi punem cadouri pentru un copil (produse de igienă, dulciuri, o jucărie, ceva hăinuțe, rechizite școlare). Le împachetăm frumos și le trimitem. Dar pentru că 2 ani am plătit foarte mult pentru a le trimite, ele ocupând mai mult spațiu și fiind mult mai grele, am decis să le punem în sacoșe cu tematica de Crăciun. În interior au rămas aceleași lucruri.

Povestește-ne un pic despre proces și cine este implicat în el?

În această campanie sunt implicate fetele din comunitatea din Atlanta, iar în ultimii 2 ani s-au
conectat mai mulți moldoveni și din alte state. De doi ani deja, cu această ocazie, organizez și o clacă. Ne adunăm toate ca să pregătim cadourile și avem astfel ocazia și să ne revedem și să petrecem timp împreună.

Am văzut din poze că și copiii tăi sunt prezenți la aceste evenimente și ei ajută…

Este foarte important ca și picii noștri să se implice în această Campanie. De altfel, ei au fost ispirația mea când am lansat-o. Băiatul meu mi-a zis că vrea să se împartă cu jucăriile lui cu acei copiii care nu au și eu am luat-o în serios. Anul acesta ei chiar m-au ajutat la făcut cadourile și au împărțit darurile pentru fiecare copil în parte. Sunt încă mici, dar deja înțeleg cât de important este să te împarți și contribui la fericirea universală. În fiecare an când ajung cadourile în Moldova, noi primim poze și filmulețe cu reacțiile acelor copii. Plângem de fiecare dată. Toți cei care participă în campanie plâng, de altfel. Este nemaipomenit să vezi cât de sincer se bucură și câtă fericire aduce un mic și simplu gest. Astfel, ei știu că nu sunt singuri, că cineva se gândește la ei, iar asta este extraordinar.

Veți continua să faceți aceste lucruri minunate?

Sigur că ne dorim să continuăm. Mai mult decât atât, ne dorim să trimitem daruri la cât mai mulți copii și nu doar o dată în an. Cel mai frumos lucru este că oamenii au început să mă caute și că își doresc să se alăture Campaniei Shoe Box Moldova, iar asta îmi dă curaj și încrederea că doar împreună putem face lucruri frumoase și că tot ce vine din inimă,
atrage oameni și lucruri minunate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.