Absorbantele zilnice: da sau ba?

Pe cât de albe și frumoase sunt absorbantele zilnice, pe atât de periculoase sunt pentru sănătatea femeii dacă nu sunt purtate așa cum trebuie. Adevărat, fiecare decide ce face cu corpul său, ce îmbracă și ce pune pe el, însă e bine de știut că rolul absorbantelor zilnice nu este acela de a fi purtate zilnic, așa cum o fac multe femei. Pe de altă parte, unii ginecologi susțin că absorbantele zilnice moderne nu sunt doar pentru fluxul menstrual ușor sau pentru zilele dinainte sau de după menstruație. Potrivit acestora, ele sunt concepute pentru a te ajuta să fii uscată, proaspătă și plină de încredere, în oricare zi a lunii.

Alți ginecologi declară ferm că, chiar dacă se numesc absorbante zilnice, acestea nu trebuie purtate zilnic, căci un absorbant nu va lăsa niciodată pielea să respire și ar putea provoca iritații în zona intimă. Și asta nu e tot!

Poate ai observat până acum secreția vaginală – un lichid alb sau transparent pe chilot. Secrețiile vaginale sunt răspunsul corpului tău la hormoni. Chiar dacă acestea pot părea puțin neplăcute, secrețiile vaginale sunt importante pentru a-ți menține vaginul sănătos și curat. Însă aceste secreții sunt mai abundente în anumite perioade ale lunii și aproape inexistente în altele. Pentru zilele în care vrei să te simți uscată și curată, poți purta absorbante zilnice, schimbâbdu-le la fiecare trei ore. La fel, atunci când trebuie să-ți vină menstruația, pentru a nu fi luată prin surprindere, sunt indicate aceste absorbante. De asemenea, și pentru zilele în care menstruația este pe sfârșite și absorbantul normal te-ar putea jena, optează pentru cel zilnic. În alte perioade, purtarea absorbantului zilnic nu este justificată.

De ce sunt periculoase absorbantele zilnice

  • Aceste absorbante sunt considerate echipament medical, respectiv producătorii nu sunt obligați să scrie pe ambalaj din ce sunt fabricate. Astfel, idee nu avem din ce sunt acestea făcute și ce pui pe tine.
  • Folosindu-le zilnic, te expui riscului de a suferi de cistită.
  • Recentele studii făcute pe aceste produse, arată că 62% dintre problemele și iritațiile vaginale sunt cauzate de absorbantele zilnice. În jur de 75% dintre femei acuză dureri în timpul perioadei menstruale, în multe cazuri acestea sunt datorate absorbantelor.
  • Absorbantele sunt fixate de lenjerie și nu lasă pielea să respire. Astfel, umezeală și temperatura crescută duce la dezvoltarea numeroaselor bacterii, infecții și iritații.
  • Absorbantele zilnice promit senzația de prospețime pe întreaga zi, însă aceasta nu este decât o strategie de marketing, căci un produs care conține atât de mult plastic, nu poate păstra prospețimea. Singurul lucru care te poate ajuta să-ți confere această senzație este spălatul zilnic cu apă călduță, purtarea de lenjerie intimă din bumbac și evitarea gelurilor intime.
  • Toate absorbantele, indiferent dacă sunt sau nu parfumate, sunt tratate chimic. Deși clorul nu se mai utilizează la fabricarea acestora, totuși există o mulțime de alte substanțe chimice cu care sunt prelucrate.
  • Poți face o boală numită sindromul şocului toxic. Aceasta poate fi cauzată de mai multe bacterii, dar în general de vină este Staphylococcus aureus şi Streptococcus pyogenes. Dintre cele 2 tipuri de infecţii, cea cu stafilococ a fost asociată cu apariţia SST la femeile aflate la menstruaţie şi care foloseau absorbante și tampoane.

Important! Atunci când te confrunți cu secreții vaginale abundente, cu aspect neplăcut și modificat, nu trebuie să le maschezi cu absorbantele zilnice, ci este absolut obligatoriu să te adresezi la medicul specialist pentru un consult.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.