Cupa menstruală – ce reprezintă și de ce este tot mai preferată de femei

Cupa menstruală este o metodă inovatoare în igiena feminină. Aceasta înlocuiește în perioada menstruației tampoanele și absorbantele. Cupa este fabricată din silicon medicinal și a devenit tot mai populară în rândul femeilor.

Dacă și tu îți dorești să folosești o cupă menstruală, iată ce trebuie să cunoști!

Cum alegi o cupă menstruală

Cupa menstruală poate fi găsită în numeroase culori, modele și mărimi. Astfel, alegerea unei cupe potrivite poate fi un moment provocator, însă dacă vei ține cont de acești pași, totul va fi foarte simplu:
1.Atunci când cumperi o cupă, trebuie să ai în vedere numărul de nașteri, abundența ciclului, înălțimea, vârsta, statura.
2.Toate acestea sunt indicate fie pe siteul de unde vei achiziționa, fie poți solicita datele de la vânzător.
3.Totuși, pentru adolescente este indicată cupa foarte mică, pentru femeile care au un flux menstrual redus și o statură mică – cupa mică, pentru femeile sub 30 de ani, cu una sau mai multe nașteri prin cezariană, cu un flux al ciclului normal și cu o statură potrivită – cupa medie, iar pentru femeile cu nașteri naturale și un flux menstrual abundent – cupa mare sau foarte mare, în dependență de statură.

De asemenea, atunci când alegi cupa menstruală, ține cont și de materialul din care este fabricată. Este indicat ca acesta să fie silicon medicinal sau termoplastic elastomer.

Dacă ești la prima experiență, este indicat să achiziționezi o cupă flexibilă, care poate fi pliată și introdusă mai ușor.

În ceea ce privește culoarea, poți alege orice culoare, după preferință.

Cum se introduce cupa menstruală

Prima dată poate fi destul de dificil să introduci cupa, însă dacă vei exersa, vei învăța să o folosești corect. Pentru a te obișnui cu ea, încearcă să o introduci atunci când nu ești în perioada ciclului menstrual, folosind un lubrifiant pe bază de apă sau chiar cu apă.

Cupa se inserează și poziționează cât mai jos în vagin, atât cât să nu jeneze și să nu o simți. Aceasta se va adapta structurii vaginului și chiar dacă va urca spre cervix, nu este un lucru îngrijorător.

Ce pași trebuie să urmezi:

  • Înainte de a introduce cupa în vagin, spală-te foarte bine pe mâini
  • Umezește cupa
  • Găsește o poziție confortabilă
  • Pliază cupa în formă de C sau apasă marginea acesteia spre interior
  • Introdu apoi cupa în vagin și las-o liberă, pentru a se desface și a colecta fluidul menstrual
  • Pentru a verifica dacă s-a poziționat corect, încearcă să o rotești un pic.

Cum se scoate cupa menstruală

Nici acest lucru nu e dificil, dacă vei exersa. Cupa menstruală trebuie golită la 4-6 ore dacă ai fluxul menstrual foarte abundent sau la 6-8 ore dacă fluxul e abundent sau normal. De obicei, fiecare femeie își stabilește propriul orar de golire, însă cupa nu trebuie ținută mai mult de 8 ore.

Ce pași trebuie să urmezi:

  • Înainte de a scoate cupa, spală-te foarte bine pe mâini
  • Găsește o poziție confortabilă
  • Prinde cu degetele piciorușul cupei și trage ușor de el până când ajungi la baza acesteia
  • Apasă pe bază pentru a o de-vida, apoi îndepărtează cupa atent, cu mișcări ușoare, fără a vărsa fluidul din ea.
  • Golește cupa, spal-o bine și introdu-o din nou.

Cum sterilizezi cupa menstruală

Înainte de prima utilizare, dar și o dată pe parcursul ciclului, cupa menstruală trebuie sterilizată. Acest lucru îl poți face fie folosind o tabletă specială de sterilizare, fie prin fierbere, timp de 3 minute. De asemenea, de fiecare dată când este golită, cupa trebuie spălată foarte bine cu apă rece și săpun.

Cum păstrezi cupa

Între menstruații, pentru a se păstra foarte bine, cupa trebuie ținută fie în cutia sa originală, fie în săculeț de bumbac. Astfel, aceasta nu va prinde miros.

Preferată de femeile din întreaga lume, cupa menstruală s-ar putea să ți se potrivească și ție. Trebuie doar să o găsești pe cea potrivită și astfel, să te bucuri de zilele cu menstruație.

Sursa foto

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.