Umorul – Cum ne ajută în relația cu copiii

Râsul ne face să ne simțim bine și ne distrage de la problemele cotidiene. De asemenea, acesta ne ajută să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai pozitivă și ne detensionează. În relația cu copilul, râsul și umorul în general, face minuni, creând o legătură și mai strânsă între acesta și părinți.

Simțul umorului este o calitate care se dobândește cu timpul. Acesta vine odată cu vârsta și poate fi cultivat. Odată dezvoltat, simțul umorului ne ajută să fim mai inteligenți, mai sănătoși emoțional și mai capabili de a înfrunta provocările.

Beneficiile umorului în relația cu copilul:

Oferă modalități de a face față furiei

Atunci când tratăm lucrurile cu umor, suntem mai fericiți. Probabil că nu de puține ori te-ai înfuriat când copilul a împrăștiat jucăriile pe jos, mâncarea în bucătărie sau când nu a făcut ceea ce i-ai spus. Ei bine, dacă vei trata aceste lucruri cu umor, vei face față furiei mult mai ușor.

Ne ajută să nu ne facem de rușine în unele momente

Se întâmplă să o dăm uneori în bară. În acele momente e timpul să lăsăm la o parte seriozitatea și să apelăm la umor. Astfel, nu ne vom face de rușine în fața copilului, iar el va învăța că întotdeauna există o soluție.

Ne ajută să depășim timiditatea

Chiar și în relația cu copilul nostru, fie noi, fie el, s-ar putea să fie uneori timid. Umorul însă îl va ajuta să se apere în discuții și să se facă acceptat. E valabil și pentru maturi, mai cu seamă că umorul ne ajută să ne facem mai ușor prieteni noi.

Ne face mai optimiști

E demonstrat că persoanele care au un simț al umorului dezvoltat, sunt mai fericite, mai optimiste și au o stimă de sine mai ridicată. Acest lucru ne va ajuta și în relația cu copilul. Prin atitudinea noastră, îl vom învăța să facă mai ușor față situațiilor dificile din viață.

Beneficii pentru sănătate

Pe lângă beneficiile în relația cu copilul, umorul are și beneficii pentru sănătate. Familiile care râd mult au un sistem imunitar mai puternic, nu se îmbolnăvesc des, mănâncă mai puțin, petrecând mai mult timp împreună.

Totuși, chiar dacă umorul este bun, ca și părinți, trebuie să fim foarte atenți până unde ajungem în acest sens și ce (nu) îi permitem copilului. Odată cu simțul umorului, ar trebui să dezvoltăm în copil și empatia și să-l învățăm că există anumite limite până unde poate ajunge cu glumele, pentru a nu jigni pe nimeni.

Foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.