Ce activități să-i propui copilului de 3-4 ani, în timp ce tu ești ocupată

Mamele au întotdeauna ocupație. Fie că lucrează de acasă, fie că fac ordine prin casă, mâncare sau alte treburi, niciodată nu stau locului. Însă în timp ce le fac pe toate astea, mai trebuie și să aibă grijă de copii, chiar dacă aceștia nu mai sunt bebeluși. Copiii au nevoie de atenție și dragoste, indiferent de vârstă, dar pe la 3-4 ani își doresc și mai mult prezența mamei, care adesea este invitată la o porție de joacă împreună.

Dacă ești ocupată și tocmai atunci cel mic vrea să te joci cu el, iată ce activități îi poți propune, drept alternativă, până când te eliberezi:

1.Vânătoarea de comori

În diverse locuri accesibile din casă, ascunde diverse obiecte din aceeași categorie: piese de leggo, cărți, jucării. Stabilește un timp alocat acestei activități, iar cât copilul vânează comorile, tu vei putea lucra liniștită (s-ar putea să-ți pară prea interesant acest joc și să pornești și tu la vânătoare, împreună cu micuțul).

2.Figurine din plastilină

Propune-i copilului câteva jucării și o cutie cu plastilină, din care trebuie să modeleze figurine asemănătoare cu jucăriile.

3.Desenul vorbitor

În timp ce rezolvi treburile casnice, sugerează-i micuțului să deseneze pe o foaie de hârtie orice îi trece prin minte, iar apoi să coloreze desenul obținut. Când vei fi și tu liberă, acesta trebuie să îți povestească despre desenul realizat, oferindu-ți cât mai multe detalii (ce culori a folosit, ce a reprezentat etc).

4.Găsește  perechea

Pentru această activitate e nevoie de două cofraje de ouă și jucării (câte două bucăți de fiecare) sau planșe mici – perechi. În prima cutie pune un set de jucării, iar în a doua – perechea acestora. Copilul va trebui să găsească perechea pentru fiecare jucărie.

5.Caută nasturii în făină

În timp ce pregătești prânzul sau cina, ia-l și pe cel mic în bucătărie, unde îi poți propune o activitate cu făină de porumb. Pune făina într-o tavă, amestecând-o cu câțiva nasturi sau orice altceva ai la îndemână (paste, de exemplu). Propune-i copilului să caute nasturii în făină și să-i pună separat într-un bol.

6.Strivește bobița

Pentru această activitate e nevoie de o coală de hârtie, o cariocă și plastilină. Pe coală desenează mici cercuri, iar din plastilină fă bobițe. Cel mic va trebui să strivească câte o bobiță în fiecare cerc desenat de tine.

7.Implică-l și pe copil la treburile casnice

Copiii adoră să își ajute părinții, iar la vârsta de 3-4 ani pot deja să ducă la coșul de gunoi diverse lucruri, să adune jucăriile, să șteargă praful, să împerecheze ciorapii, să împăturească ștergarele. Implică-l și pe el atunci când faci curățenie sau chiar mâncare. Iar dacă trebuie să lucrezi la birou, oferă-i un stilou și o foaie de hârtie și lasă-l să mâzgălească. Apropo, să știi că mâzgălitul este o adevărată terapie atât pentru copii, cât și pentru maturi!

Chiar dacă ești o mamă ocupată, nu uita că timpul petrecut cu copilul tău este extrem de prețios și de benefic pentru dezvoltarea sa. Astfel, este foarte important să petreci alături de el timp de calitate, iar jocul și îmbrățișările să nu lipsească din rutina voastră zilnică.

Foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.