Primele săptămâni după naștere pot fi destul de dificile pentru unele mămici. Pe lângă faptul că nașterea nu e nicidecum un proces ușor, mai este și puiul de om, pe care trebuie să-l îngrijești și să-l ajuți să se obișnuiască în noul mediu. Oricât de pregătită ai fi, chiar dacă te-ai informat și cunoști totul, oricum emoțiile te copleșesc și primele zile cu bebelușul acasă pot fi istovitoare.
Revenirea acasă de la maternitate înseamnă și multe temeri și provocări. Probabil că deja cunoști din cărți și de pe forumuri că bebelușul ar trebui în primele luni doar să doarmă, să mănânce și să descopere lumea. Nu e întotdeauna așa, căci bebelușii mai și plâng uneori, ceea ce poate crea destul de multe frustrări dacă ți-ai făcut unele planuri și ai prea mari așteptări.
E important să știi că fiecare bebeluș este o individualitate și nu trebuie niciodată să-l compari cu altul. Chiar dacă e de același sex, născut la aceeași oră cu alt bebeluș, el se va comporta diferit și va avea nevoi diferite, căci este unic. De aceea, trebuie să-i oferi multă atenție și dragoste, pentru o dezvoltare cât mai armonioasă. Nu doar tu, ci și soțul, chiar dacă poate părea și el destul de speriat de puiul de om care a venit în viața voastră. Cu siguranță vă veți descurca și veți fi cei mai buni părinți!
Indiferent de așteptările pe care le ai, e bine să cunoști câteva aspecte legate de primele zile cu bebelușul acasă:
Oaspeții pot să mai aștepte
Chiar dacă toate rudele vor fi încântate de noul membru al familiei și vor dori să-l vadă, ar fi indicat să nu primiți oaspeți în primele zile. Aveți nevoie de timp pentru a vă obișnui cu noua viață, dupa care pot veni și oaspeții. În plus, respectarea normelor de siguranță în pandemia de COVID-19 sunt absolut obligatorii!
Împarte cu soțul treburile casnice și îngrijirea copilului
În primele luni și, mai cu seamă în primele zile, s-ar putea ca bebelușul să stea numai la sân. E absolut normal, doar că vei fi tentată să faci și treburile casnice. Pentru a nu fi foarte obosită, împarte treburile casnice cu soțul. La fel ar trebui să fie și în cazul îngrijirii nou-născutului.
Alăptarea poate fi dureroasă
Alăptarea e frumoasă, dar poate fi dureroasă. Cel puțin, în prima perioadă, până când bebelușul va învăța să apuce sânul și tu vei avea un flux constant de lapte. De asemenea, sânii se vor umfla (angorjare), ceea ce înseamnă că dispare colostrul și crește volumul de lapte. Poți reduce disconfortul prin alăptarea frecventă a bebelușului și purtarea unui sutien de susținere.
Lacrimile pot apărea din senin
În primele săptămâni dupa naștere s-ar putea să te trezești că plângi din nimic. E absolut normal! Permite-ți să plângi, să te eliberezi de emoții, iar dacă simți că nu le mai faci față, apelează la ajutor.
Odată depășită perioada de acomodare, rutina și viața voastră împreună va fi mult mai frumoasă, iar tu te vei putea bucura de fiecare etapă de dezvoltare a bebelușului!
Foto – Unsplash