Ciupercile sunt unele dintre cele mai gustoase și savuroase alimente. Acestea se găsesc într-o mulțime de specii (peste 250) și pot fi preparate în numeroase moduri – supe, ciorbe, sosuri, coapte, fierte, înăbușite. Fiind o sursă bună de proteină vegetală, ciupercile nu conțin fitați și fierul din componența acestora este absorbit foarte ușor de organism.
Ciupercile mai conțin și vitaminele A, B1, B2, B3, acid folic, potasiu, seleniu, calciu, fosfor, sodiu, zinc și mangan. Dar acestea mai conțin și anumite bacterii extrem de nocive pentru om, de aceea este indicat ca, înainte de a fi consumate, să fie foarte bine gătite, pentru a distruge orice urmă de bacterii.
Când introducem ciupercile în alimentația copiilor
În funcție de sensibilitatea digestivă a copilului, ciupercile pot fi consumate începând cu vârsta de 8-10 luni. Acestea nu trebuie să reprezinte meniul principal al micuțului, ci doar o parte a felului de mâncare. Problema principală în a oferi copilului ciuperci este aceea că acestea sunt greu digerabile. Ciupercile se introduc treptat, respectând regula celor 3-4 zile. Acestea pot fi mâncate de copil împreună cu roșii, ardei, vinete, praz, ceapă, morcov, dovlecel, orez, lactate.
Ce fel de ciuperci oferim copiilor
Atunci când decidem să introducem în alimentația copiilor ciupercile, ne asigurăm că nu sunt ciuperci sălbatice, pentru a nu le provoca iritații sau, mai rău, intoxicații. Indicat ar fi să optăm pentru ciupercile champignons. Acestea trebuie să aibă o culoare deschisă și o textură fermă, iar pălăriile trebuie să fie netede și adunate cât mai mult în jurul cozii. Este indicat să fie evitate ciupercile trecute, care au o culoare închisă și sunt lipicioase. Ciupercile proaspete se păstrează la frigider timp de o săptămână, învelite în șervețel de hârtie. De asemenea, ciupercile trebuie cumpărate doar din surse sigure (zone autorizate și crescute în sere), pentru a le putea oferi și copiilor.
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CIUPERCILE DE PĂDURE
Multe persoane obișnuiesc să meargă în pădure pentru a culege ciuperci. Din păcate, uneori sunt culese și ciuperci otrăvitoare, care provoacă intoxicații și chiar moarte. În acest sens, trebuie să cunoști că:
- Cu cât o ciupercă este mai colorată, cu atât e mai periculoasă
- Buretele viperei este cea mai periculoasă ciupercă. Aceasta provoacă moartea dacă este consumată chiar și o bucată din ea
- Cea mai inofensivă ciupercă de pădure este hribul, care poate fi consumat fără nici o frică
- Și ciupercile comestibile, dacă sunt culese din zone poluate, sau dacă sunt deja bătrâne, pot fi dăunătoare.
Sursa Foto: Unsplash.com