Atenție! Tot mai multe persoane fac intoxicații de la ciupercile culese din pădure

Medicii de pe ambulanță bat alarma și îndeamnă părinții să nu mai hrănească copiii cu ciupercile culese din pădure. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), în ultima săptămână, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 15 solicitări pe motivul intoxicației cu ciuperci, la 12 adulți și trei minori. În urma consumului de ciuperci au fost afectate nouă femei și șase bărbați, cu  vârsta cuprinsă între 8 și 73 de ani.

4 persoane care au solicitat ambulanța sunt din raionul Orhei, câte 3 persoane din raioanele Briceni și Ocnița, câte 2 persoane din raioanele Edineț și Strășeni și o persoană din raionul Fălești.

„Menționăm faptul că numărul intoxicațiilor este net mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile alimentare ale populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume”, se arată într-un comunicat al CNAMUP.

De la începutul anului, numărul de intoxicații cu ciuperci înregistrate la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este de 138 de cazuri. În anul 2020, au fost raportate un maxim de 480 cazuri, comparativ cu 153 de otrăviri cu ciuperci în anul 2019.

CNAMUP îndeamnă cetățenii să consume doar ciupercile achiziționate din locuri autorizate, iar în cazuri suspecte de intoxicații după consumul ciupercilor, să apeleze la numărul de urgență 112.

Sursa Foto: https://unsplash.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.