De ce apare herpesul bucal și cum poate fi tratat

Herpesul reprezintă o infecție virală, care se manifestă printr-o erupție de vezicule și ulcere dureroase, grupate în buchet, care pot recidiva de cele mai multe ori. Această infecție este de două feluri: Herpes Simplex 1 – provoacă herpesul bucal și Herpes Simplex 2 – provoacă herpesul genital. Din păcate, acest virus nu poate fi tratat pe deplin, ci doar se ameliorează simptomele și se grăbește vindecarea leziunilor. Astfel, o persoană care a avut o dată herpes bucal, îl va avea în organism întreaga viață, iar acesta va rămâne în stare latentă sau va recidiva în anumite perioade.

Primul contact cu herpesul bucal, majoritatea persoanelor îl au în copilărie. Infecția implică umflarea gingiilor, a buzelor și a pielii din jurul lor, inflamarea ganglionilor sau durere în gât. Erupția virusului poate fi precedată de înroșirea în zona gurii, arsură și mâncărime, după care apar veziculele dureroase, pline cu lichid, care se sparg și formează o crustă. Dupa 7-14 zile această crustă cade și zona rămâne curată, fără cicatrici.

DE CE APARE HERPESUL BUCAL

Specialiștii susțin că factorii declanșatori ai reactivării herpesului bucal sunt oboseala, sistemul imunitar slăbit, stresul, expunerea îndelungată la soare sau la vânt, gerul sau schimbările hormonale. De asemenea, acesta poate fi favorizat de anumite situații:

  • Febră
  • Intervenții chirurgicale
  • Boli auto-imune
  • Infecție cu HIV
  • Intervenții stomatologice
  • Un traumatism în regiunea gurii

ESTE CONTAGIOS HERPESUL BUCAL?

Da, herpesul bucal este contagios. Acesta se transmite de la o persoană la alta prin contactul direct cu leziunile sau obiectele contaminate cu virusul (prosop, lame de ras, sticle, căni, produse cosmetice pentru buze), sau prin salivă (sărut). Virusul nu se transmite prin tuse sau strănut, deoarece la temperatura camerei este rapid inactivat.

CUM POATE FI TRATAT HERPESUL BUCAL

Din păcate, nu a fost descoperit un tratament pentru această infecție, dar există anumite medicamente care grăbesc vindecarea și ameliorează simptomele. Pentru a fi cu adevărat eficiente, acestea trebuie administrate chiar la debutul bolii. De obicei, se utilizează creme ce au în compoziție aciclovir sau penciclovir. De asemenea, există și plasturi pentru herpes, iar atunci când apar complicații, medicul vă recomandă preparate antivirale orale.

IMPORTANT!

Herpesul bucal apare de obicei de 2-3 ori pe an, în același loc, doar pe o singură parte a feței.

Sursa Foto: https://familydoctor.org

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.