Cum să îmbraci nou-născutul când afară e răcoare

De multe ori se spune că nou-născutul este atât de sensibil, încât nu trebuie scos afară zile sau chiar săptămâni întregi. Nu e decât un mit, iar pediatrii susțin că acest lucru ar face mult rău copiilor. Din contra, nou-născuții trebuie obișnuiți cu aerul curat încă din primele zile, doar cu respectarea unor reguli: să nu fie ger, ploaie sau vânt puternic și să fie îmbrăcați conform timpului de afară.

Când vine vorba de îmbrăcăminte, vara e destul de simplu – un body și o pereche de pantalonași sunt mai mult decât suficienți. Părinții se întreabă adesea însă cum să îmbrace nou-născutul atunci când afară e răcoare sau frig și fac greșeala de a-l înfofoli. Regula principală care trebuie respectată este ca micuțul să fie îmbrăcat cu o piesă vestimentară în plus față de cum este îmbrăcată mama. Ideal ar fi ca  nou-născutul să fie îmbrăcat cu hainele pe care le poartă în casă, iar peste acestea – o salopetă de exterior. Așa se va simți cel mai confortabil și cu siguranță nu îi va fi nici cald, dar nici frig.

Cu ce haine să îmbraci un bebeluș născut în perioada rece a anului

  • Piesa vestimentară nelipsită din garderoba unui bebeluș, fie vară sau iarnă, este body-ul. Pentru perioada toamnei, a iernii sau a primăverii devreme, optează pentru un body cu mânecă lungă. Acesta trebuie să fie din bumbac sau alte materiale naturale, care permit pielii să respire.
  • De asemenea, o bluziță și o pereche de colanți sau pantalonași, sunt suficiente pentru a-l îmbrăca pe bebeluș înainte de a ieși din casă.
  • căciulă călduroasă, care să acopere urechiușele, este obligatorie. Aceasta îi va proteja capul și urechile de ger și vânt. Nu e nevoie să poarte pe sub această căciulă alte căciulițe mai subțiri, căci în mod contrar se va supraîncălzi.
  • salopetă de exterior, care acoperă mâinile și picioarele, ar fi perfectă. Astfel, nu va mai fi nevoie să cumperi cizmulițe și mănuși, pe care nou-născutul oricum nu le va putea purta. Dacă afară încă nu e foarte frig, nu-l îmbrăca pe micuț în salopetă. S-ar putea supraîncălzi și va transpira.
  • Dacă ieși la plimbare și afară e vânt sau ger, poți lua o pătură, drept sursă suplimentară de căldură. Dacă ție îți e frig, îl învelești, dar dacă tu te simți confortabil așa cum ești îmbrăcată, nici nou-născutul nu are nevoie de păturică.

IMPORTANT!

Niciodată nu folosi în perioada rece husa de plastic a căruciorului. Vei crea efect de seră în interior, iar bebelușul va rămâne fără oxigen. Husa se folosește doar atunci când plouă/ninge și nu găsești un adăpost.

BINE DE ȘTIUT!

Dupa vârsta de 3 luni, bebelușul are deja un strat de grăsime care menține temperatura și poate fi îmbrăcat ca un matur sau plus un rând de haine, în funcție de cât de friguroși sunt părinții.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.