5 cărți de parenting, pe care să le citești în această toamnă

Niciodată nu e prea târziu să înveți, iar când vine vorba de copii, noi, mamele, suntem dispuse se învățăm și mai mult pentru a fi mai bune în relația cu ei. În ajutor ne vin cărțile de parenting, care conțin nu doar informații despre dezvoltarea micuților, ci și sfaturi sau indicații referitoare la cum ar trebui să ne comportăm cu ei în anumite situații mai puțin plăcute. Or, aceste situații, odată cu creșterea copilului, devin tot mai frecvente.

În utlima perioadă, tot mai multe cărți de parenting se găsesc în librăriile de la noi, de aceea am selectat 5 titluri bune, care nu trebuie să lipsească din biblioteca familiei.

În această toamnă îți sugerăm să citești:

LACRIMI ȘI CRIZE DE FURIE de Aletha Solter

Această carte ajută orice părinte să înțeleagă mai bine lacrimile copilului său. Plânsul nu este o manifestare a mofturilor, ci un strigăt de ajutor din partea micuților, iar autoarea ne spune cum să ne comportăm atunci când crizele de furie devin parcă de necontrolat. „Când nevoia de a plânge este înţeleasă şi recunoscută, oamenii pot să-şi permită să se vindece prin lacrimi”, spune Aletha. Și acest lucru este valabil atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari.

CELE CINCI LIMBAJE DE IUBIRE ALE COPIILOR de Gary Chapman & Ross Campbell

Conform autorilor cărții, cele cinci limbaje de iubire ale copiilor sunt: timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile și mângâierile. Înțelegând care este limbajul copilului nostru, vom avea cu el o relație armonioasă și vom ști ce așteptări are de la noi, părinții. „Pentru ca un copil să se simtă iubit, trebuie să învățăm să vorbim limbajul său unic de iubire”, susțin autorii cărții.

MAMI, TATI, MĂ AUZIȚI? de Jacques Salomé

Copiii au permanent nevoie de atenția, prezența și dragostea noastră, dar este foarte important nu doar să le vorbim și să fim prezenți, dar și să-i auzim. Cartea ne învață și ne ajută să înțelegem limbajul nonverbal al copiilor: gesturile, somatizările sau simbolizările. „Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat, în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cu cei din jur”, spune Jacques Salomé.

CREIERUL COPILULUI TĂU de Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson

Orice acțiune zilnică făcută de copii, poate deveni un moment prețios de dezvoltare a creierului. Cartea ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în mintea copiilor și cum să le oferim ceea de ce au nevoie cu adevărat. “Pe măsură ce copiii se dezvoltă, creierul lor „oglindeşte“ creierul părinţilor. Cu alte cuvinte, propria creştere şi dezvoltare a părintelui, sau lipsa acesteia, are un impact asupra creierului copilului. Asta înseamnă că integrarea şi cultivarea propriului creier este unul dintre darurile cele mai pline de iubire şi de generozitate pe care le poţi oferi copiilor”, scriu autorii.

COPILUL TĂU. PĂRINȚII TĂI. TU de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Este o carte-încurajare și ghid pentru toate mamele, indiferent de vârstă. „Am scris mult despre relația noastră cu părinții noștri, sursă de frustrare și suferință, dar și furie față de copiii noștri,  despre limite, reguli și metode de educare cu blândețe, despre limitele personale și multe strategii de jocuri care ne pot ajuta să ne conectăm cu copiii noștri”, spune Ioana despre carte.

Spor la lectură să ai!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.