Unul din cele mai chinuitoare și neplăcute simptome ale unei graviduțe sunt grețurile de dimineață. În realitate, însă, acest lucru nu ar trebui să alarmeze mămicile, ci chiar să fie considerat un semn bun, întrucât se consideră că grețurile de dimineață protejează fătul și mama de diverse toxine sau bacterii care se conțin în unele produse alimentare.
În același timp, senzația de greață taie din pofta mamei de a consuma o varietate și o cantitate mai mare de alimente pe care aceasta le consumă în mod normal.
Biologii evoluționiști, Samuel M. Flaxman si Paul W. Sherma, de la Universitatea Cornell, SUA, au scris într-o revistă publicată încă în anul 2000 următoarele: “Grețurile de dimineață și aversiunea față de potențialele alimente dăunatoare reprezintă modul organismului de a păstra sănătatea mamei într-un moment în care sistemul ei imunitar este suprimat în mod natural.”
Deși între timp au apărut noi dovezi care confirmă acest lucru, afirmația dată rămâne doar la nivel de teorie, deocamdată. Partea bună este că grețurile de dimineață sunt mai accentuate doar în primul trimestru de sarcină, când fătul este mai expus și mai vulnerabil la riscuri.