Pentru a funcționa bine, organismul nostru are nevoie de o cantitate optimă de vitamina D, pe care o luăm fie de la soare, fie din farmacie, sau din alimentele pe care le mâncăm. Iată câteva produse bogate în vitamina D.
Lactatele. Laptele de vacă sau de capră sunt o sursă esențială de vitamina D. Totodată, laptele conține și calciu, un element la fel de important pentru dezvoltarea organismului nostru. Pe lângă lapte, o sursă de vitamina D mai sunt și brânza, iaurtul, chefirul, sau untul.
Laptele vegetal. Dacă nu poți consuma laptele obișnuit, optează pentru versiunea sa vegetală. Laptele de migdale sau de soia, de exemplu, oferă corpului 25% din doza zilnică recomandată de vitamina D. Mai puțin decât laptele de origine animală, care oferă 50% din necesarul zilnic, dar este o alternativă care merită luată în considerare.
Ouă. Un ou oferă 11% din doza zilnică recomandată de vitamina D. Totodată, ouăle mai conțin proteină, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, calciu și altele. De aceea, acest produs nu merită să fie exclus din alimentație.
Peștele. Crapul, somonul, tonul, sardina, sau macroul sunt o sursă enormă de vitamina D. Indiferent în ce stare îl consumi, prăjit, copt sau conservat, peștele poate furniza corpului 200% din doza zilnică recomandată de vitamina D.
Tofu. Acest aliment controversat este una din cele mai bune surse de vitamina D. O porție de brânză vegetală poate furniza organismului nostru aproape 40% din cantintatea zilnică recomandată de vitamina D. În plus, tofu este bogat în proteine și calciu.