Alina Chirondă – ”Frumosul este molipsitor!” Sau, când găsește o mămică timp și pentru pasiunea sa

Alina, ai descoperit pasiunea pentru broderie în maternitate?

De fapt, a început să-mi placă să brodez prin clasa a 4 – a, sau a 5 – a. Atunci, lecțiile mele preferate erau istoria și educația tehnologică. Apoi, nu am mai avut timp. În maternintate, însă, am revenit la această îndeletnicire. E o pasiune de suflet în care se regăsesc atât trăirile mele, cât și reflecțiile mele asupra lumii. E ca o meditație.

Tu ai trei copii, dintre care unul de doar 3 luni. Când reușești să și brodezi?

Brodez mai mult atunci când copii dorm. Mă trezesc la ora 05:30 și până la orele 08:00 – 08:30 reușesc să pregătesc și micul dejun, dar să și brodez. Apoi, în timpul zilei, când copii fac amiaza, din nou am la dispoziție două ore ca să brodez. Seara, după ce facem activități, atunci când ei privesc desene animate sau ceva de genul acesta, la fel îmi rezerv timp pentru brodat. În medie, broderia îmi ia 4 – 6 ore zilnic, excluzând zilele de sărbătoare religioasă și alte activități preconizate. Încerc să îmbin utilul cu plăcutul. În timp ce brodez, ascult radio, cărți audio, muzică. Uneori, pur și simplu meditez.

Broderia nu este activitatea mea de bază, dar fiind în concediu de maternitate și de îngrijire a copiilor, am încercat să gasesc o activitate care să-mi aducă o satisfacție sufletească, pentru că rutina zilnică este chiar plictisitoare după o perioadă mai îndelungată. Important este ca timpul să fie dozat eficient și corect, pentru a reuși toate activitățile. Brodez în tehnica cruciuliţă, goblen şi mergeluşe din nisip (biser). Majoritatea lucrărilor sunt în mergeluşe din nisip pentru că îmi place această tehnică mai mult.

Te-ai gândit vreodată să transformi pasiunea în afacere?

Da, desigur! După absolvirea celui de-al doilea masterat în Management Educațional, am înțeles unde aș dori să activez și care ar fi domeniul meu de interes. Poate chiar un posibil bussines legat de artă, design. La momentul de față sunt liber profesionist, ori omul liber dă randament mai bun în toate activitățile pe care le realizează și de cele mai multe ori sunt făcute și mai calitativ și mai eficient.

Ai avut și o expoziție a lucrărilor tale?

Da, am avut mai multe expoziţii de broderie la nivel local şi regional organizate de administraţia public locală cu diferite ocazii.

Asta înseamnă că ai foarte multe lucrări… Toate sunt pentru tine, sau brodezi și la comandă?

Dacă este să fac un calcul, am peste 220 de lucrări realizate. La început brodam pentru mine, apoi m-am gândit că pot să inspir şi pe alţii, ca mai apoi să fiu întrebată dacă pot să vând anumite lucrări. Și am zis: de ce nu? Primii clienți ai broderiilor mele au venit în urma expozițiilor organizate cu diferite ocazii. O parte din cei care urmăresc pagina oficială Embroidery by Alina Chironda, unde postez periodic lucrările pe care le realizez, apreciază și valorifică corect lucrurile manuale. Pentru că frumosul este molipsitor. Dar cred că aici trebuie să vorbim în primul rând de educația pentru frumos și pentru lucrările hand made. Când spun asta, mă refer la diaspora moldovenească care și-a schimbat viziunea asupra multor aspecte printre care pot menționa și gustul estetic și aprecierea Artei la justa valoare.

Deci, să înțeleg că munca ta este apreciată mai mult peste hotare?

În principiu, da! Dacă este să fac o statistică a comenzilor realizate, proporția ar fi 35/65 de procente în favoarea diasporei.

Alina, mulțumesc și multă baftă în continuare!

Mulțumesc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.