Părinți vs bunici în educația copiilor

Astăzi există atât de multă informație la tema parenting și atâția părinți responsabili care citesc și se informează. Doar că, deseori, ideile lor se bat cap în cap cu convingerile… bunicilor. E o dilemă care a existat de când lumea. Și bunică-i i se părea la vremea ei că mama vine cu păreri învechite. Aceste păreri se pot referi la orice: alimentație, vestimentație, educație, sănătate, etc, etc. Nu avem cum schimba asta, la fel cum nu putem schimba mersul lucrurilor și continua evoluție a acestora. Dar putem stabili, în mod civilizat, câteva reguli care ne vor ușura existența și nu vor duce la diverse certuri. Ulterior, copilul se va bucura de o educație mai bună pentru el.

Așadar, îți recomandăm câteva reguli de conduită pentru ca opiniile diferite să nu degenereze în conflicte mai mari.

  1. Întâi de toate, nu te obosi să schimbi părerea bunicilor referitoare la educația copiilor de azi. Nu are rost. Doar stabilește niște reguli, sau limite, pe care să le respecte toată lumea.
  2. Este foarte important și cum vorbești cu bunicii, mai ales dacă este copilul în preajmă. Or așa cum tratezi tu acum buneii, așa te va trata și pe tine copilul tău când vei fi bunică.
  3. Atunci când este vorba de siguranța copilului, sunt niște reguli care trebuiesc respectate obligator, indiferent de ce adult este în preajmă, părinte sau bunel. Acestea se referă la plasarea corectă a copilului în scaunul special auto, sau punerea obligatorie a centurii de siguranță, etc.
  4. Chiar dacă ești părintele exemplar, care face totul ca la carte și se conduce după reguli bune de urmat, încearcă să te detașezi un pic în ceea ce ține relația dintre bunici și nepoți. Aceasta este una minunată, iar unele abateri de la reguli ar putea fi trecute cu vederea. Adică, o bomboană în plus de la bunica nu e chiar o dramă.
  5. Știm că te enervezi când vezi că buneii dărâmă toate regulile pe care tu te chinui să le implementezi acasă. Încearcă să înțelegi și să accepți că relația bunic-copil este una perfectă și extrem de frumoasă în felul ei. Tot ce trebuie să faci e, ca atunci când vii acasă, să îi explici copilului că regulile bunicilor sunt valabile doar pe teritoriul lor. Acasă se respectă regulile făcute de mama, tata și ar fi ideal dacă și copilul ar participa la instituirea acestor reguli.
  6. Și dacă vrei un lifehack care să te ajute să controlezi mai ușor bunicii în ceea ce ține alimentația copilului spune-le: ”așa a recomandat medicul”.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.