Recent, Stela Moldovanu, fondatoarea grupului MăiestrIA și autoarea cărții ”MăiestrIA – povestea cusută a iei” a lansat un curs pentru cei care vor să își coase propria IE. Cursul este absolut gratuit și te învață, pas cu pas, cum să deosebești o ie autentică de una de artizanat, cum să alegi materialele potrivite și cum, într-un final, să creezi propria ta IE pe care să o porți cu mândrie. Aflați mai multe despre curs din interviul ce urmează.
Stela, cum a apărut ideea acestui curs?
Ideea a apărut ca urmare a anului trecut în care noi, femeile din Clubul MăiestrIA în acțiune, practic nu am putut să ne conectăm pe viu. De aceea, comunicarea noastră s-a produs doar online. Cu toate acestea, am reușit să scoatem o expoziție virtuală cu cămășile noastre cusute anul trecut. Avalanșa de admirație și aprecieri ne-a demonstrat că putem face anumite lucruri și de la distanță, iată de ce am lansat ideea acestui minicurs online.
Ce conține și ce oferă acest minicurs?
Acest minicurs înseamnă, de fapt, o serie de email-uri pe care cei înscriși le primesc cu o periodicitate de 3 – 4 zile și care descriu, pe etape, procesul pentru a începe a coase prima ta ie: cu ce anume să începi, de unde să iei sursele, care sunt cele mai necesare lucruri de știut înainte de a te apuca de cusut și pașii necesari ca să poți să te descurci singură mai departe. Nu este un curs în urma căruia să obții o ie gata. Asta este imposibil de realizat în câteva săptămâni. Este mai degrabă un curs informațional, care să îți structureze informația și să te încurajeze să mergi până la capăt în acest proces. Acum, pe internet, găsești multe fotografii care nu au nicio treabă cu ia autentică și te duc într-o direcție greșită. Și atunci, scopul meu este să direcționez oamenii care sunt interesați de subiect să găsească grupurile corecte. Facebook-ul este acum foarte util în sensul că sunt o mulțime de grupuri de cusut cu informație foarte utilă și foarte multe resurse, fotografii, tutoriale, sfaturi. Eu dau niște link-uri la surse veridice care pot să te ajute. Am creat pentru MăiestrIA un canal de Youtube cu tutoriale, unde sunt diferite tehnici de cusut sau filmulețe inspiraționale și tot ce ține de domeniul nostru. Structurarea din acest curs îți oferă ocazia ca, ori de câte ori tu ai o întrebare pe subiect, să deschizi mail-ul și să vezi sursa corectă, să te informezi și de acolo, mai departe, să te agăți de altă informație. Și tot așa să înveți să coși. Cusutul unei ii presupune multă muncă, inclusiv de informare, pe care trebuie să o faci singură. Nimeni nu o va putea face în locul tău.
Chiar din prima zi s-au înscris peste 2000 de participante. V-ați așteptat la un asemenea rezultat?
Eu am rămas pur și simplu fascinată de faptul că deja sunt în jur de 2800 de persoane înscrise. Asta înseamnă că eu am o avalanșă de 2800 de mail-uri care sunt incluse în acest proces! Se trimit mail-urile cu o anumită periodicitate și farmecul pentru utilizatori este că acest curs este gratuit și nu are termen de valabilitate. Oricând te incluzi, primești același număr de mail-uri, în aceeași consecutivitate. Îți salvezi informația și oricând te poți întoarce la ea. Dincolo de automatizări, îmi place să iau legătură cu oamenii pe care pot să-i ajut real. Pentru mine este foarte important acest proces pentru că înțeleg că, datorită lui, omul prinde la curaj. În momentul în care tu ai reușit câte ceva, îți dorești mai mult. Vreau să cred că în anii următori vom avea un număr mare de ii cusute și datorită acestui curs.
Participanții ar trebui să prezinte și temă pentru acasă?
Cursul este doar informațional și dacă există anumite întrebări, încerc să le răspund în particular. Nu le dau temă pentru acasă, decât să poată înțelege procesul, să învețe răbdarea, să poată discerne informația. Acesta nu este un curs experiențial în care să ne axăm pe lucruri mai detaliate. Dar, pe viitor, intenția mea este să reușesc să fac cursuri bazate pe anumite tipuri de croiuri de cămăși, pe anumite părți structurate, pe ceea ce e mai problematic. Pentru că unele lucruri sunt mai ușor de înțeles, altele sunt mai dificile. Acest curs este un nou început și pentru mine este interesant, din moment ce m-am aruncat în asta cu ochii închiși, neavând experiența unui curs online, dar bazându-mă, în schimb, pe foarte mult entuziasm.
Cursul ar putea culmina și cu o expoziție?
Aici depinde de mai mulți factori. În curs s-a înregistrat foarte multă lume care este din toate părțile lumii. Românce care trăiesc în Marea Britanie sau Noua Zeelandă, în SUA sau Canada. Bineînțeles că celor din Chișinău o să le ofer ocazia să participe în expoziția MăiestrIA. Asta e ceea ce facem deja de 4 ani la rând, din 2017 încoace, și întotdeauna intenția mea a fost să expunem cămășile cusute, să le încurajăm pe cele care își doresc să coase și să arătăm publicului larg că se poate. Nu trebuie să fii meșter popular, nu trebuie să ai o experiență de zeci de ani în spate ca să-ți coși o ie adevărată.
Stela, mulțumesc!
Sursa Foto: MăiestrIA