Ce se întâmplă dacă depășești doza de cafea recomandată de specialiști

Cafeaua se regăsește în ritualul de zi cu zi al multor oameni. Este aromată, are un gust intens și ne înviorează, dându-ne multă energie pe parcursul zilei. Totuși, v-ați întrebat vreodată cât de multă cafea putem bea zilnic fără să ne punem sănătatea în pericol?

Mai multe studii efectuate au demonstrat că efectele secundare pot fi evitate dacă ne limităm la maxim 4 cești pe zi. Ceea ce trebuie să știm este că fiecare cană de cafea conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă consumăm mi mult de 4 cafele pe zi, efectele neplăcute nu vor întârzia să apară. Astfel, pot apărea dureri de cap, insomnie, stări de nervozitate, iritabilitate, urinare frecventă, bătăi accelerate ale inimii, tremur muscular. Nu mai puțin importantă este și ora la care bem cafeaua. Specialiștii recomandă să nu consumăm cafea după ora 16:00, dacă dorim să avem un somn liniștit noaptea.

Totodată, unele suplimente alimentare pe bază de plante pot interacționa cu cofeina, creând probleme de sănătate. De exemplu, amestecarea cofeinei cu Efedrina poate crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii. Teofilina – medicament utilizat pentru a deschide căile respiratorii bronșice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cofeinei. Așadar, administrarea acestuia cu cofeină ar putea crește efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile inimii. Echinacea –  este un supliment pe bază de plante utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecții. Aceasta poate crește concentrația de cofeină din sânge, iar astfel sporește efectele neplăcute ale acesteia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.