Edujoc a fost creat de către Victoria Novac și Igor Hîncu pentru a promova dezvoltarea mintală, învățarea continuă și activă în rândul copiilor. Prin produsele sale, Edujoc promovează, în rândul copiilor de la 1 la 99 ani, educația estetică și pasiunea pentru natural, simplu și frumos. Totul a început din pasiunea celor doi tineri pentru educație și grija pentru copii. Ambii erau în România, Victoria – studentă la Cluj, iar Igor – inginer la București. Toată povestea o aflăm chiar de la ei.
Victoria, când și cum a început totul?
Am început această frumoasă aventură în 2012 cu primul atelier de joacă gratuit pentru copiii din satul Floreni. Am primit multe gânduri bune de la părinți și copii și am hotărât să oferim șansă tuturor copiilor din Moldova să aibă în casă cel puțin o jucarie educativă potrivită cu vârsta, temperamentul și nevoile sale. Aceasta este misiunea noastră și acum, doar că aducem bucurii la copiii din toată lumea, pentru că jucăriile noastre au ajuns deja pe toate continentele. Între timp, afacerea a devenit una de familie. Am reușit să-l readuc acasă pe tata plecat de mulți ani peste hotare, și să implic ceilalți membri ai familiei.
Edujoc nu este doar un magazin sau atelier de jucării. Ce vă face deosebiți?
Noi promovăm educația prin joacă, iar colecția de jucării pe care o creăm le oferă părinților o alternativă eficientă în lupta contra ecranelor prin dezvoltarea creativității și inteligenței copiilor. Din aprilie 2012 ne jucăm și învățăm, creăm sau importăm jocuri și jucării, și inventăm metode noi de a preocupa și inspira copiii. Am ales să fim o afacere socială și să privim dincolo de profit. Ne-am propus să sprijinim educatorii și să le oferim soluții eficiente care să-i ajute în misiunea lor nobilă, motiv pentru care profitul îl direcționăm în organizarea seminariilor de dezvoltare a gândirii critice, de storytelling și ateliere de creație pentru copii, părinți si educatori, cu participare gratuită.
Cum știți ce fel de jucării vor copiii?
Noi avem 2 copii, Elisei are 4 ani, Rebeca are 2 ani. Acum ei sunt primii care testează jucăriile și cei care ne inspiră să creăm. Dar, de fapt, noi discutăm mult cu prietenii noștri (clienții). Primim de la ei multe sugestii și recomandări. Colaborăm cu psihopedagogi și designeri. Ultimele articole au fost create împreună cu designerul Mihai Stamati. Bunelul Vasile realizează toate ideile noastre, inițial facem prototipul, îl testăm, uneori durează și jumătate de an până finalizăm un articol. Respectiv, toată echipa este implicată în crearea noilor jucării. folosim doar materiale naturale, lemn, piele lână şi vopsele ecologice pe baza de apă, materiale care poartă amprenta naturii.
Toate jucăriile sunt confecționate în atelierul vostru?
O parte din produse sunt fabricate de noi, altele sunt aduse. Mai nou, avem și raftul cu cărți. Pentru că ne dorim să venim cu alternative sănătoase împotriva ecranelor.
Vă implicați mult în voluntariat, iar mai nou, ați obținut premiul pentru compania care implementează acțiuni de voluntariat corporativ în Moldova.
Din start am decis să îmbrățișăm modelul de antreprenoriat social prin care oferim soluții pe termen lung pentru unele probleme cu care se confruntă comunitatea și am decis să contribuim la crearea unei noi generații de copii creativi, inteligenți și curajoși. O parte din profitul nostru este direcționat către ateliere și traininguri gratuite în școli și grădinițe. Am organizat ateliere de dezvoltarea gândirii critice, relaționării prin metoda Espere, story telling și creativitate. De regulă, angajăm experți și mergem în instituții.
Sursa foto: Facebook