În luna iulie încep să se coacă pepenii verzi și galbeni autohtoni. Pentru a evita intoxicațiile și alte efecte negative ce pot apărea în urma consumului acestora e bine să ținem cont de unele recomandări ale specialiștilor.
Iată cum, în sezonul pepenilor verzi și galbeni, îi alegem pe cei mai buni!
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea fructelor și să:
- procure pepenii verzi și pepenii galbeni din locurile și spațiile special amenajate, care dețin certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor;
- evite cumpărarea produselor de la persoanele fizice care practică comerțul stradal ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă.
Totodată, pentru a alege cei mai buni pepeni verzi și galbeni, ANSA ne recomandă să atragem atenția la:
- pepenii verzi/galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, în acest caz devin improprii consumului;
- fără urme de prezență a dăunătorilor;
- șă fie uniforme ca aspect (fără lovituri, tăieturi);
- fără miros/gust impropriu;
- fără surplus de umezeală;
- să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice fructului (umflături/noduli, pete), acest fapt indică, că produsele alimentare sunt afectate de soare;
- pata galbenă a pepenelui verde localizată din partea opusă a codiței, trebuie să fie neapărat galbenă, nicidecum verde sau albă, în caz contrar ar însemna că pepenele verde a fost cules prea repede și nu este copt;
- coaja nu trebuie să fie moale, acest lucru ar însemna că fructul e prea copt;
- codița pepenelui verde, preferabil să nu fie uscată, acesta ar indica ca produsele respective au fost culese câteva zile în urmă. Optați pentru pepenii verzi cu codița verde.
Pentru a ne putea bucura de o vară fără griji – să fim prudenți și să alegem cu grijă alimentele pe care le consumăm!
Sursa foto – Unsplash