Vara, când soarele fierbinte ne ține în casă, atunci când copiii dorm la amiază, cea mai bună alegere este o carte. Lasă deoparte celelalte lucruri, ia o carte interesantă, așează-te lângă copil s-o citește. Cartea te va ajuta să uiți de grijile cotidiene și să te relaxezi, dar și să pătrunzi într-o lume diferită.
Iată 5 romane clasice pe care să le citești în această vară!
Mândrie și prejudecată de Jane Austen
Jane Austen a reușit în această carte să combine extraordinar de frumos, literatura victoriană împreună cu emfaza societății britanice. Aceasta reprezintă o critică a stereotipurilor și realităților ce defineau viața femeilor în Anglia secolului al XIX-lea. De asemenea, prin intermediul eroinei principale, autoarea îi face pe cititori să înțeleagă importanța visurilor, a valorilor și, în același timp, le arată de câtă putere este nevoie ca să treci peste mândrie și prejudecăți.
La răscruce de vânturi de Emily Bronte
Acesta este singurul roman scris de Emily Bronte. Cartea prezintă elemente ale ficțiunii gotice cu foarte mult timp înainte ca acest gen literar să ia naștere, ceea ce face din această carte una extrem de interesantă. Cartea e o analiză a relațiilor dintre oameni și o explorare a dragostei, așa cum e – cu toate frumusețile și durerile sale devastatoare.
Război și Pace de Lev Tolstoi
Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți. În moștenirea artistică a lui Lev Tolstoi, „Război și pace” ocupă un loc central. Acest roman a cerut scriitorului imense eforturi creatoare: Tolstoi a lucrat la „Război și pace” timp de șase ani: din 1863 până în 1869. Ciorna schițelor și variantelor care depășesc prin volumul lor textul de bază al romanului, precum și nenumăratele îndreptări făcute în paginile de corectură, arată destul de elocvent proporțiile muncii scriitorului care a căutat neobosit cea mai desăvârșită formă de exprimare artistică a concepției operei sale.
Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
Unicul roman al lui Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray” a fost publicat pentru prima dată în anul 1890, stârnind extrem de multe controverse. Romanul a fost ecranizat în anul 2009, dar cu ceva modificări ale poveștii, chiar dacă în esență, filmul respectă firul narativ al cărții. Cartea spune povestea unui tânăr care își „vinde sufletul” pentru tinerețea și frumusețea veșnică.
Maitrey de Mircea Eliade
Această cartea clasică de dragoste scrisă de unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români din toate timpurile, împletește dragostea cu exoticul. În roman iubirea este surprinsă în toate formele sale: iubirea pasională, interzisă, care se lovește de piedici de ordin religios și cultural la fiecare pas, iubirea față de natură și tradiții. Acțiunea are loc în India, de aceea vei descoperi o lume nouă – o țară a armoniei, spiritualității și contrastelor, cu obiceiuri, tradiții și concepții despre care vei dori să afli mai multe. „Maitrey” s-a bucurat de-a lungul timpului de un succes enorm atât în rândul cititorilor, cât și în cel al criticilor. Romanul a fost publicat în anul 1933, în mai multe limbi, și vândut în milioane de exemplare.
Spor la citit!
Sursa foto – Unsplash