Ciorapii compresivi: Ce sunt, cum îi alegem și la ce ne ajută

Ciorapii de compresie, ciorapii medicinali sau ciorapii compresivi sunt ciorapi specializați, concepuți pentru a ajuta la prevenirea apariției și pentru a proteja împotriva progresiei ulterioare a tulburărilor venoase, cum ar fi edemul, flebita și tromboza. Aceștia sunt utilizați în întreaga lume, atât de către femei, cât și de către bărbați, indiferent de vârstă. Spre deosebire de ciorapii medicinali compresivi din trecut, cei moderni sunt mult mai sofisticați, fiind creați pentru a oferi o presiune constantă în picioare, astfel ajutând sângele să circule înapoi către inimă.

Ciorapii compresivi ajută persoanele care au probleme cu circulația periferică sau sunt predispuse la probleme de circulație. Acești ciorapi stimulează circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la prevenirea sau chiar tratarea unor afecțiuni venoase dacă sunt purtați corespunzător.

Tipuri de ciorapi medicinali

În funcție de gradul de compresie, acești ciorapi se împart în mai multe categorii:

  • Compresie ușoară, 7-15 mmHg: concepuți pentru prevenție. Aceștia sunt indicați persoanelor care petrec mult timp în picioare și le simt obosite, dureroase sau umflate. De asemenea, sunt recomandați și în timpul călătoriilor sau pe perioada sarcinii.
  • Compresie moderată, 15-20 mmHg: se folosesc în cazul varicelor și edemelor moderate, cât și în timpul sarcinii sau dupa o intervenție chirurgicală.
  • Compresie puternică, 20-30 mmHG: sunt recomandați pentru probleme acute de varice, edeme severe, ulcer venos, tromboză acută venală, dermatoscleroză.

Purtarea ciorapilor de compresie puternică și foarte puternică se prescrie de către medic, iar cei de compresie ușoară și moderată pot fi achiziționate fără prescripție medicală.

De asemenea, acești ciorapi se găsesc într-o varietate de culori și modele: unisex, de damă, bărbătești, de tip pantalon, până la coapsă ori la genunchi, cu sau fără bandă adezivă, pentru femeile însărcinate.

Cum purtăm corect ciorapii compresivi

Specialiștii recomandă ca ciorapii compresivi să fie îmbrăcați dimineața sau în prima parte a zilei, atunci când picioarele nu sunt umflate. Unii ciorapi sunt mai dificil de îmbrăcat sau de scos de pe picior, de aceea poate fi folosită pudră de talc.

Dacă este nevoie de o pereche de ciorapi mai scurți, nu e bine să cumpărăm o pereche lungi și apoi să-i rulăm sau să formeze cute și pliuri. Aceștia trebuie să fie perfect întinși pe suprafața piciorului pentru a-și îndeplini pe deplin funcția.

Ciorapii medicinali au aceleași mărimi ca și ciorapii obișnuiți, însă trebuie să fim atenți la valori. Fiecare mărime are valoarea sa.

Ce beneficii oferă ciorapii compresivi

Din fericire, ciorapii medicinali au doar beneficii, printre care:

  • Ajută la prevenția simptomelor de vene varicoase
  • Previn formarea cheagurilor de sânge în vene
  • Ajută la drenajul limfatic și la circulația limfei de la nivelul picioarelor
  • Previn umflarea picioarelor
  • Previn febra musculară și blocajele musculare

Dacă simți că ai picioarele obosite și e nevoie de o pereche de ciorapi medicinali pentru prevenție și susținere, cere sfatul unui medic specialist.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.