Ortopezii nu recomandă purtarea încălțămintei cu toc înalt de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, adolescentele sunt tentate să poarte cât mai devreme pantofi sau cizme cu toc, care să le facă mai înalte. Mai mult chiar, există astfel de articole și pentru fetițele foarte mici, care fie sunt dansatoare, fie cântă pe scenă. Dorința acestora de a semăna cât mai mult cu maturii, a dus la realizarea unei astfel de încălțăminte pentru fetițele de la 5 ani în sus.
De la ce vârstă pot purta fetițele încălțăminte cu toc înalt și care este sfatul specialiștilor, citește în articol!
E bine de știut că oasele piciorului sunt în formare până la vârsta de 13-14 ani, iar coloana vertebrală – până la 20 de ani. În această perioadă este foarte important să se evite purtarea încălțămintei cu toc înalt. Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre faptul că ar putea fi utilizate sandale cu toc mic de la vârsta de 12 ani.
Nu doar fetele, ci și băieții, ar trebui să poarte încălțăminte ușoară și flexibilă, care să le permită picioarelor să se miște în mod natural și să meargă în siguranță evitând alunecările și căderile. În general, un toc mic de 1-2 cm este chiar util. Încălțămintea cu întreaga talpă plană favorizează picioarele plate și, de asemenea, dăunează dezvoltării întregului corp.
Atunci când fetițele se încalţă cu tocuri, toate punctele de sprijin ale corpului se schimbă. Astfel, poate să dezvolte bătături, diformităţi ale degetelor, dar şi unghii încarnate. De asemenea, glezna este forţată, pot apărea fisurile osoase, iar circulaţia sanguină este comprimată. Mergând pe partea anterioară a piciorului se distruge şi cartilajul la nivelul genunchiului şi se ajunge la gonartroză. Se solicită de asemenea muşchii coapselor şi se distruge cartilajul la nivelul şoldurilor. Nici o mămică nu și-ar dori astfel de boli pentru copilul său!
Rețineți! Până la vârsta de 18 ani, nici un medic nu recomandă purtarea tocurilor înalte.
Sursa foto – Unsplash