Odată cu sfârșitul sărbătorilor de iarnă începe și sezonul petrecerilor. Dacă plănuiești să organizezi diverse petreceri în anul 2023, dar nu știi zilele în care, din punct de vedere bisericesc, este permis să faci acest lucru, Mama Imperfectă îți vine în ajutor! Petrecerile nu pot rezona cu starea de pocăință caracteristică posturilor și zilelor de post de peste an, dar nici cu lumina marilor sărbători creștine. De aceea Biserica a stabilit anumite zile în care nu pot fi organizate petreceri.
Află când nu se fac petreceri în 2023, din punct de vedere canonic!
- În ajunul zilelor de miercuri și vineri de peste an
- În ajunul duminicilor de peste an
- În perioada de la Nașterea Domnului până la Botezul Domnului
- În zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora, după cum urmează: 18 – 19 ianuarie (Botezul Domnului), 14 – 15 februarie (Întâmpinarea Domnului), 24-25 mai (Înălțarea Domnului), 4-5 iunie (Cincizecimea), 20 – 21 septembrie (Nașterea Maicii Domnului), 26 – 27 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci). De asemenea, nu se fac petreceri pe data de 11 septembrie, când Biserica pomenește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și în ajunul acestei zile.
- Din Duminica lăsatului sec de carne pentru Postul Sfintelor Paști și pe parcursul Postului Mare (27 februarie – 15 aprilie)
- În Săptămâna Albă
- În Duminica lăsatului sec de brânză
- În Săptămâna Luminată
- În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 iunie – 11 iulie)
- În postul Adormirii Maicii Domnului (14 – 27 august)
- În postul Nașterii Domnului (28 noiembrie – 7 ianuarie)
- În zilele de pomenire a morților
E bine de știut că nu există nici o interdicție în privința oficierii botezului copiilor, care se face în orice zi de peste an, la orice oră, iar aceasta nu include și petrecerea propriu-zisă. Condiția este ca ceremonia de botez să nu fie urmată de o petrecere zgomotoasă, ci doar de o masă pioasă în familie, cu bucate de post. Acest lucru este valabil și pentru zilele de naștere sau alte ceremonii.
Sursa foto – Unsplash