Plânsul, oricât de dureros sau deranjant ar fi pentru maturi, este o metodă de comunicare pentru copii. De asemenea, prin plâns aceștia își elimină emoțiile negative și stresul, dar și transmit mesaje importante celor din jur. Deseori avem tendința de a-i opri pe cei mici atunci când varsă lacrimi, însă nu facem decât să le inhibăm emoțiile. Plânsul este sănătos.
Iată de ce e bine să încurajăm copiii să plângă!
Plânsul ajută la comunicare
Atunci când sunt bebeluși, copiii plâng când le este foame sau somn, când îi doare ceva, când trebuie schimbați de scutec sau când își doresc afecțiune. La această vârstă, plânsul este un indicator al stării sale generale, iar prin plâns te avertizează dacă ceva nu este bine.
Plânsul îi oferă siguranță
Atunci când copilul plânge, ești imediat lângă el. Prin acest comportament îi transmiți de fapt un mesaj – că nu este singur, că ești acolo pentru el, că îl vei proteja și îl vei ajuta, oferindu-i ceea de ce are nevoie. Astfel, copilul se va simți în siguranță și se va dezvolta armonios din punct de vedere psihologic, emoțional. Oxitocina eliberată de corpul copilului atunci când îl asiguri că îi ești alături, contribuie la sentimentul de confort și siguranță.
Plânsul ajută la eliminarea emoțiilor
Cea mai simplă metodă de eliminare a emoțiilor și a stresului este plânsul. Chiar și copiii foarte mici au emoții și simt nevoia de a se debarasa de cele negative, în special. E un lucru absolut normal ca un copil să plângă, să țipe, căci este unica formă de exprimare a bebelușului, dar și cea care atrage cel mai repede atenția mamei.
Plânsul ajută la curățarea ochilor
Lacrimile, fiind sărate, hidratează și protejează ochii, elimină iritațiile acestora, reduc nivelul hormonilor stresului și conțin anticorpi care combat microbii patogeni. Încă un motiv pentru a le permite celor mici să plângă!
Data viitoare când vezi lacrimi în ochii copilului, fii empatică, ia-l în brațe și lasă-l să plângă! Mult, atât cât are nevoie…
Sursa foto – Unsplash