Sistemul imunitar protejează organismul de bacterii, virusuri, paraziți și alte infecții care pătrund în corpul nostru prin diverse căi. Acesta îi depistează, îi neutralizează și apoi îi elimină din organism. Pe fundalul unui sistem imunitar slăbit, apar diverse afecțiuni. În perioada sezonului rece, sistemul imunitar este extrem de solicitat. Din acest motiv, pentru a funcționa bine, este necesar de intervenit.
Iată câteva metode de întărire a sistemului imunitar în timpul toamnei!
Alimentație corectă și dietă echilibrată – atunci când avem un regim de alimentație haotic, organismul nu mai poate face față factorilor externi care-l atacă. În perioada rece a anului, organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine și nutrienți – Omega 3, minerale, vitaminele A, E, C, D. De asemenea, este important să consumăm proteine de calitate, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase, fructe și legume și să evităm alimentele prăjite, băuturile carbogazoase și alcoolice, zaharul rafinat, produsele făinoase și de patiserie.
Zilnic să oferim organismului vitamina C – această vitamină are un rol foarte important pentru sistemul nostru imunitar. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete, în special citricele, kiwi, ardei grași, legumele verzi. Toate acestea ajută la menținerea unei sănătăți de fier.
Consumul suficient de apă – hidratarea suficientă în sezonul rece al anului ajută la producerea limfei, care are rolul de a transporta celulele albe din sânge și alte celule ale sistemului imunitar. Pentru un impuls suplimentar este indicat să adăugăm o felie de lămâie în fiecare pahar cu apă consumat sau să consumăm apă infuzată.
Somnul suficient și calitativ – lipsa somnului afectează în mod deosebit sistemul imunitar și crește riscul de îmbolnăvire. Oboseala cronică duce la scăderea celulelor T, care au scopul de a apăra organismul și se dezvoltă infecțiile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 8 ore de somn.
Mișcarea în aer liber și exercițiile fizice – mișcarea înseamnă viață. Exercițiile fizice ne ajută nu doar să arătăm mereu in formă, ci și ne mențin corpul sănătos și puternic, crescând imunitatea acestuia.
Consumul de:
- Citrice
- Usturoi
- Ardei roșu
- Broccoli
- Spanac
- Ghimbir
- Turmeric
- Migdale
- Iaurturi cu culturi vii și active
- Papaya
- Kiwi
- Icre de mare
- Carne de pui
- Semințe de floarea-soarelui
- Ceai verde
- Propolis
- Echinacee
- Miere
- Propolis
- Lăptișor de matcă
O sănătate de fier să aveți!
Sursa foto – Unsplash