Rețete de dulciuri sănătoase homemade

În această toamnă, fie că cel mic merge la grădiniță sau ai copii de școală, prepară-le deserturi gustoase și sănătoase. După lecții, cu siguranță vor cere ceva dulce. De ce să le dai biscuiți sau bomboane din comerț, când le poți face chiar tu din ingrediente naturale și de calitate?

Iată câteva rețete de dulciuri sănătoase homemade, care te vor ajuta să-i surprinzi pe cei mici!

Zahărul, consumat în exces, dăunează grav sănătății celor mici. Conform studiului de consum al zahărului, elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an. Cantitatea inofensivă pentru sănătate de consum a zahărului, recomandată atât adulților, cât și copiilor de către Organizația Mondială a Sănătății, este de maximum 25 grame sau cinci lingurițe pe zi.

Astfel, cea mai simplă metodă de a renunța sau de a limita accesul la dulciurile nesănătoase și pline de zahăr, este să nu le cumperi, ci să le prepari acasă. Dacă nu vrei ca micuțul tău să mănânce prea multe bomboane, spune-le și celor dragi să cumpere și ei fructe sau ceva ce nu este periculos pentru sănătate.

Plăcintă din lavaș cu mere

Pentru a face această plăcintă ai nevoie de lavaș armenesc și mere date prin răzătoare. Călește merele într-o tavă cu unt, apoi pune umplutura pe foile de lavaș. Rulează-le și dă-le la cuptor pentru 5-10 minute sau până se rumenesc. La servire, stropește plăcinta cu un pic de miere.

Biscuiții preferați

Dacă în familia voastră se consumă biscuiții, nu-i mai cumpăra din magazin, ci prepară-i chiar tu. Șmecheria este să nu folosești zahăr sau să pui doar o parte din cantitatea indicată. Vor fi mult mai gustoși decât cei din comerț, fii sigură.

Biluțe nutritive „Raffaello”

Poți face acasă celebrele ciocolate „Raffaello”, în variantă mult mai sănătoasă. Ai nevoie de stafide, curmale, nuci, pe care să le macini și să faci din ele biluțe, pe care mai apoi să le treci prin fulgi de nucă de cocos. Lasă-le la frigider, după care pot fi consumate câte 1-2 pe zi, căci sunt foarte nutritive.

Galetta cu fructe

Pentru a face acest desert delicios, ai nevoie de: ulei, faină, praf de copt și griș. Amestecă 125 ml de ulei cu 125 ml de apă clocotită, apoi adăugă 2 pahare de făină, o lingură de praf de copt și 4 linguri de griș, plus un pic de sare. Când aluatul este gata, fă din el o turtă, pune în mijlocul acesteia fructele preferate, amestecate cu un pic de amidon alimentar, apoi răsucește marginile pentru a nu se scurge sucul. Dă la cuptor până când galetta se rumenește.

Cake pops din biscuiți

Deși este un dulce cu zahăr, e făcut acasă și poate fi servit doar la ocazii. Pentru a-l face, ai nevoie de: biscuiți Oreo tocați fin și amestecați cu cremă de brânză. Din compoziția obținută modelează biluțe și aranjează-le pe o tavă. Înfige în fiecare biluță câte o scobitoare sau bețișor special pentru pops și dă-le la frigider. Între timp, topește ciocolata neagră sau cu lapte și treci prin ea cake pops și lasă-le la rece până când se întărește ciocolata.

Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.