Vara vine nu doar cu vacanță, soare și multă căldură, ci și cu unele boli infecțioase. Din cauza igienei precare, a timpului petrecut prea mult la soare, a consumului de unele alimente, aceste boli se acutizează vara. Dacă nu sunt tratate corespunzător, vacanța poate fi dată peste cap foarte ușor.
Ce este o boală infecțioasă
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătății, o boală infecțioasă este o afecțiune cauzată de microorganisme precum bacterii, virusuri, paraziți sau fungi care se pot răspândi de la o persoana la alta, fie direct, fie indirect. Direct, boala se face prin contact cu lichidele corporale, picăturile de tuse sau strănut. Indirect, microorganismele pot pătrunde în corp prin atingerea obiectelor contaminate și apoi a gurii, ochilor sau nasului. De asemenea, se mai pot transmite prin apă sau alimente, prin contactul cu animalele contaminate sau prin mușcăturile de insecte.
Iată câteva boli care se acutizează vara la copii și cum trebuie să procedezi pentru a le preveni!
Infecția cu Molluscum Virus
Acest tip de infecție se întâlnește foarte des la persoanele care merg la piscină. Dacă și familia ta preferată piscina, înainte de a intra în ea, asigură-te că este igienizată periodic şi faceţi cu toții duş imediat după ce ieşiţi din apă. Doar o igienă riguroasă poate preveni infecția cu Molluscum Virus, dar şi alte tipuri de infecţii bacteriene.
Toxiinfecția alimentară
Cea mai frecventă boală infecțioasă în perioada verii este toxiinfecția alimentară. Aceasta este cauzată de consumul de alimente contaminate fie în timpul procesării, fie dacă mâncarea nu este bine preparată. Simptomele pot apărea la câteva ore după consumul acestor alimente și se manifestă prin: vomă, greață, diaree, transpirație, crampe abdominale, febră. De cele mai multe ori, toxiinfecția dispare fără a fi nevoie de un tratament, însă dacă simptomele predomină, copilul trebuie dus la medic, care îi va prescrie tratament de rehidratare.
Conjunctivita de bazin
Conjunctivita este o altă boală care se acutizează vara. Această infecție oculară este cauzată de microorganismele din piscină, lac sau căzi cu hidromasaj și nu se tratează de la sine. Din acest motiv, este indicat să te adresezi la un medic, în special dacă e vorba de conjunctivită la copii.
Mușcătura de căpușă
Deși majoritate căpușelor nu transmit nici o boală, unele pot fi destul de periculoase. De aceea, dacă observi o căpușă pe corpul tău sau al copilului, nu încerca să o îndepărtezi acasă, ci cere ajutorul unui medic.
Otita externă
Scăldatul în bazin, lac sau mare poate cauza otită, ca urmare a contaminării apei cu microbi. Simptomele pot apărea în câteva ore și se caracterizează prin auz scăzut și durere la apăsarea pe ureche. Pentru a evita acest lucru, imediat ce ieși din piscină, fă un duș minuțios și usucă-ți foarte bine urechile. Totuși, dacă a apărut otita, mergi la medic pentru diagnosticare și tratament.
Tu ce alte boli care se acutizează vara cunoști?
Sursa foto – Unsplash