Toți copiii mint. Fac asta pentru că așa au învățat, pentru a se proteja, pentru a ne proteja pe noi sau pentru că a devenit o obișnuință. Au spus o minciună minoră, iar noi nu am fost prea atenți, dându-le astfel de înțeles că minciuna e acceptată. Iar când încep să spună minciuni mai serioase, ne facem cu adevărat griji, doar că uneori poate fi prea târziu.
De ce copiii spun minciuni și ce putem face noi, părinții, în acest sens, află din articol!
Ce este o minciună?
O minciună este o strategie socială aplicată la scară largă, de oricine, de orice vârstă, în orice tip de împrejurare. Toată lumea a mințit și minte, mai mult sau mai puțin! Minciuna mai este numită minciună diplomatică, omisiune, uitare, greșeală, dar indiferent de denumire, tot minciună este.
De când încep să mintă copiii
Psihologii susțin că cei mici încep să mintă de la vârsta de 3 ani. Este vârsta la care înțeleg că noi, maturii, nu le putem citi gândurile și pot spune lucruri care nu sunt adevărate, fără ca să știm asta mereu. De la 3 ani, odată cu creșterea, aceștia mint cu mai mult succes. Totuși, până la adolescență, minciunile spuse de copii sunt numite minciuni albe, deoarece acestea au scopul de a evita să rănească sentimentele altora.
După vârsta de 6-7 ani copiii încep să înțeleagă diferența dintre adevăr și minciună și deja știu să manipuleze cu interes. Din acest motiv, e vârsta la care trebuie să discutăm cu ei sincer, fără a-i blama, ci pentru a-i face mai degrabă să înțeleagă gravitatea consecințelor minciunii. Conform psihologilor, explicațiile zilnice, oricât de repetitive ar părea, sunt necesare la această perioadă.
De ce mint copiii
- Copiii mint, în primul rând pentru că nu știu să facă diferența dintre bine și rău, corect și greșit și nu înțeleg că a minți nu este bine. De cele mai multe ori, copiii nu înțeleg că gesturile lor accidentale produc efecte. Prin urmare, când va sparge ceva, copilul va spune că obiectul s-a spart singur.
- De asemenea, copiii mint și pentru a ne pune pe noi, părinții, la încercare. Ei vor să ne testeze, să vadă cum vom reacționa, să ne atragă atenția sau să facă povestea mai interesantă.
- Psihologii mai spun că cei mici mint atunci când sunt certați în mod exagerat de către părinți, în special atunci când le mărturisesc acestora că au făcut o anumită faptă. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, ei preferă să spună o minciună, fiind o metodă de apărare.
- La fel, copiii mai mint și pentru a evita pedepsele, pentru că le este rușine sau pentru a ne proteja pe noi, părinții.
Cum să procedăm când copiii ne mint
Când copiii ne mint, ne simțim neputincioși și furioși sau dezamăgiți. Totuși, trebuie să ne păstrăm calmul și înțelegerea.
- Le arătăm că i-am prins cu minciuna, însă fără a-i certa, ci într-un mod prietenos
- Evităm să le spunem că ne-au dezamăgit
- Nu-i numim niciodată „mincinoși”, ci din contra – folosim expresii încurajatoare
- Le povestim că și noi am avut perioade în care am mințit și ce consecințe au avut minciunile
- Nu ne îndoim permanent de adevărul spuselor lor
- Încurajăm copiii să ne povestească prin ce trec, să fie deschiși. Dacă se vor simți înțeleși, ei nu au de ce să ne mintă
- Nu-i pedepsim. Din pedepse nu vor înțelege nimic
- Nu-i comparăm cu alți copii
- Niciodată nu mințim noi, părinții.
Tu cum procedezi când copilul te minte?
Sursa foto – Unsplash